En hverdag med glede, før en "perfekt" hverdag!

Skrevet d. 12-4-2018 21:49:58 af Helene Bakke - Psykoterapeut, Veileder, Coach

Jeg vil dele med deg min erfaring fra noen år tilbake.
Barna var små, begge var i full jobb, vi hadde en flyt i hverdangen – vel å  merke med alle de praktiske tingene. På utsiden så alt helt "perfekt" ut og hva mer kan en forlange?


Dette hadde pågått over en tid, vi ble slitne, men prøvde å innhente oss i helgene. Sov lenger om morgnene på skift, laget handleliste og aktivitetslister, dro på hytteturer og sosiale middager. Vi var vel smurt og samarbeidet godt sammen.  Kan du kjenne deg igjen?


Pang! Den første krisen kom, vi hadde vannlekasje i kjelleren!
Dette fikser vi, tar det på strak arm!
Men det kostet oss ekstra energi, noe vi ikke hadde.


Den perfekte fasaden sprakk!
Vi stengte av følelsene våre!
Jeg følte at jeg ikke ble sett eller hørt av min mann!
Min mann følte at jeg ikke verdsatte hans insats!
Følelsene var avstengt!


Vi måtte begynne å jobbe med oss selv og forholde vårt. Dette ble starten på en ny hverdag for oss. Tro meg, jeg angrer ikke på det i dag – vi er fremdeles sammen etter 25 år!


Lenge trodde jeg at det kun var min mann som hadde skylden for at forholdet vårt ikke fungerte, bare han endret seg, så ville vi få det perfekt igjen. Jeg beynte å utdanne meg til psykodramaterapeut, en deltids utdannelse over 8 år, hvor jeg var ferdig utdannet i 2010. Her lærte jeg å jobbe med relasjoner og mine følelser, en viktig lærdom for meg. Jeg har fått en hverdag med GLEDE

«Å jobbe med parforholdet handler om følelser, din følelser og partneres følelser, og følelsene for hverandre.»

Mange som sliter i sitt forhold kontakter meg og lurer på disse spørsmålene under, derfor vil jeg være litt i forkant å besvare de her:


Hvordan få med partneren i parterapi?

Det vil alltid være en som er pådriveren og som tar intiativet til å ville utvikle forholdet. Ofte er det den ene som føler at en endring MÅ til for at forholdet skal fortsette. Den andre kan ikke forstå hvorfor og vil ikke gå, og mener forholdet er til å leve med (vil ikke ha noen endring).
Å prøve å overtale en partner til å gå i parterapi vil sjelden være hensiktismessig. Dette vil bare gjøre at partneren føler seg presset og situasjonen blir mer tilspisset.


Min erfaring er at den ene partneren ofte er klar for å jobbe med forholdet, men den andre ikke vil. Derfor går mange ikke i parterapi og forholdet ender tilslutt med brudd. Paret har vokst frahverandre og har ikke lenger noen følelser for hverandre. Er det her dere er nå?


Hemmligheten ligger i deg selv

Du kan ikke endre din partner, kun deg selv. Derfor har jeg sett at mange par har god nytte av at den ene begynner å jobbe med parforholdet alene. Begyn med å gå til en ene-time hvor du jobber sammen med terapeuten om parforholdet ditt og hvordan du kan endre deg for å få det bedre. Dette vil på sikt gjøre at den andre parten må endre seg etter den ´nye´ deg. For at du ikke skal misforstå meg, det er selvsagt best om dere jobber sammen for å løfter samlivet til nye høyder.

Vil det være mulig å få til endring med parterapi?

Noen ganger hjelper det bare å bli bevist det fastlåste mønstre dere havner i, mens andre ganger trenger dere å se bakenfor de fastlåste situasjonene. Hva er det den andre parten gjør slik at du føler at du blir avvist, ikke sette og forstått, og kranglene bare forstetter i det uendelige?
Ved å utforske i dette, og trene på nye måter å reagere på, så vil det være mulig å få til en endring.
Noen ganger vil jeg anbefale deg å bearbeide egen historie som igjen vil påvirke forholdet ditt.
På mine kurs vil du/dere få være aktive og trene nye handlingsmønstre, og som du vet: trenging gjør mester.

Velkommen til å ta kontakt :) Helene

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.