Førjulsdager

Skrevet d. 11-12-2019 12:10:38 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder

Desember er godt i gang, 2 søndag i advent er allerede passert.


Fantastiske kreasjoner av lys glitrer mot oss i paradegater og butikkvinduer. Vi deltar på julebord med kollegaer og venner, samtidig som vi løper videre. Ferdig med en plikt, og er allerede «mentalt» over i neste «skal» gjøremål. Kan du kjenne deg igjen i dette? Du har det så travelt med jakten på det «perfekte», at du knapt registrer hva du er med på!


Står jakten på det perfekte, i veien for en god adventstid? Lar du deg påvirke av samtaler i lunsjpauser eller sosiale medier? Strømmen av bilder og ord på dette som må, oppleves disse førjulsdager. Folk er forskjellig og det finnes ikke fasit på hvordan en vellykket førjulstid skal være.


Dersom du overvurderer din arbeidskapasitet, og prioriterer at alt skal være på stell til jul, kan du bli veldig stresset og sliten. Mange reagerer med kort lunte, når de er i en slik modus, ja til og med blir høyrøstet og lager konfliktfylte situasjoner istedenfor fred og glede. Særlig trist kan dette bli for dine barn.


Har du det slik, bør du sette deg ned å vurdere «dine» prioriteringer for at resten av desember, slik at den blir så bra som mulig for deg og din familie. Hvilke eventer, hendelser, og aktiviteter gir deg mest glede og positive opplevelser? Tell dager du har igjen, å vurdere om du kan senke kravene til deg selv og de du har rundt deg.


Mine erfaringer, er fra samtaler der flere forteller at de opplever tomhet, nedstemthet og håpløshet etter at førjulstiden er gjennomført.


Når klokkene ringer inn 1 juledag bør vi være på vei over til neste julefase, tid for å nyte romjulen med familie og venner.


Nå meldes utfordringer med å finne glede og tilhørighet til det de har vært med på og gjennomført. Kanskje forklaringen kan knyttes til at en ikke har hatt tid til å stoppe opp å være tilstede der en har vært.


Tankene har enten vært på alt det du ikke har fått til, eller på det du må få til og du kjenner deg sliten. Det er mulig å trene opp å leve i nuet, være til i de øyeblikkene en har og dermed øke trivsel, mestring, å få etterlengtet overskudd.


En «huske på» fra meg ❤️


Kjenne etter i ditt hjerte, hva som gir deg mest glede. Er det å sette av tid til dine kjære, stille opp for noen som trenger ekstra oppmerksomhet og omsorg, eller alenetid. Kanskje du må velg bort noen tradisjoner som kan skape stress, og tenke mer i retning av det småkoselige enn den «perfekte festligheten».


Du har enda tid til å senke kravene og gjøre det som gir deg mest energi og glede. Ønsker dere en fredfull førjulstid ✨.

Læs mere om: Stress

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.