Røykeslutt

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

RøykesluttRøyking er en av de vanligste årsakene til mange sykdommer som kreft, og spesielt lungekreft. Røyk er en faktor som påvirker den norske folkehelsen i stor grad og de som røykere blir ofte fristet av andre som røyker og sliter derfor med å slutte. Noen opplever vekttap og å bli bedre til å slappe av i stressende situasjoner, som eksamensperioder og når man skal prestere, ved å røyke. Mange kjemper hver dag for å slutte å røyke og få en bedre helse og velvære. Det kan være vanskelig å gjøre alene siden nikotin, som er et stoff i tobakken, er avhengighetsskapende og kan gi abstinenser – hvis du gjerne vil slutte å røyke er det derfor en god ide å be om hjelp.

Når er man avhengig av røyk?

Det er mange som ikke røyker fast men bare røyker i festlige lag. I dette tilfelle er ikke avhengigheten så sterk, siden man er i stand til å velge det bort. Hos andre, som røyker fast, avhenger ikke valget om å røyke nødvendigvis om omgivelsene men et indre adferdsmønster. Når man er avhengig har man en tvangsmessig trang til å røyke siden det gir en avslappende og oppkvikkende effekt – hvis man da ikke røyker vil de fleste oppleve abstinenser.

 Typiske tegn på abstinenser er bl.a.

  • Stor trang til å røyke
  • Føle seg uvel – kan føle seg syk
  • Nervøsitet, uro, rastløs og skjelvinger
  • Humørsvingninger
  • Økt hoste
  • Hodepine eller migrene
  • Større appetitt

Kjenner du deg igjen i noen av de ovenstående symptomene, anbefales det å søke hjelp hos en terapeut eller coach som har erfaring med røyk og røykestopp. På den måten kan du finne tilbake balansen i kroppen og gi slipp på den dårlige vanen – stumpe røyken og bli en bedre og sunnere versjon av deg selv!

Hjelp til røykeslutt

Drømmer du om å kvitte deg med røyken og bli røykfri – men er redd for suget og abstinensene? Å slutte å røyke er typisk forbundet med både fysiske og psykiske symptomer som kan være vanskelig å kjempe med alnene. Ofte påvirker røyking omgivelsene dine som gjør at familie, venner og kollegaer kan være en stor motivasjon når det kommer til røykestopp. Her på GoMentor.no har vi samlet flere mentorer som har erfaring med røykeslutt og gjerne vil hjelpe deg. Du kan finne våre mentorer nedenfor eller søke til høyre under ”Finn ekspert”. Her har du mulighet til å å avtale sesjoner med terapeuten eller coachen din og bestille online terapi og coaching så du kan få hjelp til å bli røykfri, uansett når og hvor du skulle trenge det.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.