Mistet søsken

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Mistet søsken Å miste en bror eller søster, er en meget følelsesladet opplevelse. Det oppleves som et stort tap, uavhengig av hvor gammel man måtte være. Det kan likevel oppleves som svært traumatisk for barn og unge, og spesielt tvillinger kan oppleve det som komplisert og forvirrende. Avhengig av de konkrete omstendighetene rundt tapet, kan det være forskjellige metoder som fungerer best for å bearbeide tapet.  Her hos Gomentor har vi utviklet en plattform for online terapi, så man kan få hjelp til alle de følelsesmessige utfordringene som er forbundet med tapet av en søsken.

Følelsesmessige konsekvenser 

  • Skyld
  • Benektelse og vantro
  • Forvirring
  • Søvnløshet
  • Depresjon
  • Konsentrasjonsvansker

Gode råd til deg som har mistet en søsken

Det finnes mye informasjon om hvordan man best kan håndtere tapet av et barn eller en forelder, men det ikke like mye informasjon om det å miste en bror eller søster. Her er noen råd til å håndtere sorgen.

  • Familietid - Selv om alle i familien har deres egen sorg å pleie er det viktig at familien tilbringer tid sammen etter dødsfallet. De gjenlevende søsken kan støtte hverandre og foreldrene, slik at man sammen kan best mulig komme seg gjennom den tøffe tiden.
  • Sørgeperiode - Det kan være fint å sette av tid etter et  dødsfall til å bearbeide og sørge. Etter en slik periode er det viktig å huske at livet også må gå videre på et tidspunkt. Dette er en vanskelig periode for de fleste, men hvis den varer for lenge kan den føre til andre problemer slik som langvarige depresjoner eller angst.  
  • Hold deg aktiv - Å være i aktivitet og passe på at man omgår andre mennesker er et viktig redskap for å holde sorgen på avstand, så den ikke overtar kontrollen over livet.
  • Få hjelp - For noen kan de følelsene som er forbundet med tapet av en søsken være for overveldende til at de selv klarer å håndtere de. I slike tilfeller er det fint å finne en profesjonell samtalepartner man kan bearbeide sorgen med.

Finn en profesjonell samtalepartner

Det er mange følelser forbundet med et slikt tap av et familiemedlem. Uansett årsaken til dødsfallet og søskens alder, kan det være en meget traumatisk opplevelse. På grunn av dette anbefaler vi terapi, slik at man kan bearbeide følelsene sine uten at det skal skape langvarige emosjonelle problemer. Her hos GoMentor har vi en rekke tilknyttede psykologer som er spesialisert innenfor sorgterapi. De kan bidra med rådgivning og veiledning, slik at du kan jobbe deg gjennom de ulike stadiene av sorg på en positiv måte og unngå negative atferdsmønstre. Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via ‘Finn ekspert’-knappen til høyre. 

Finn din samtalepartner

Lindis Ljøterud Sølvi Laugsand Merethe Holldorff Trine Bache
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Mistet søsken

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.