tro og håp

Skrevet d. 5-10-2019 08:36:03 af Sonny Hæggernes - Familieterapeut, Parterapeut, Familieveileder, Terapeut

Vi mennekser er skrudd sammen slik at vi trekkes mot det som er behagelig, naturlig nok. Vi bruker måter eller strategier for å klare dette. Vi vil ha det behagelig og gjør det som vi har lært av andre for å ha det behagelig eller for å finne ro. Vi vil ikke være stresset, føle uro eller ubehag. Bruker en avledning ( feks, trening, jobbing, rydding, o.l)  som strategi for å avlede seg vek i fra smerte, uro eller ubehag, så kan dette faktisk noen ganger føre til mer ubehag på sikt. Når en utsetter smerten ved avledning, utsetter man. Det kan noen ganger vær svært hensiktmessig i den situasjonen man befinner seg i, men er dette noe en alltid gjør, kan ting begynne å hope seg opp. 

Det rare er at hadde vi tålt smerten/uro/ubehaget, så hadde vi i letter grad bearbeidet det, og blitt ferdig med det. Avledere man seg vekk i fra det, så glemmer ikke kroppen. En kan lett begynne å utvikle smerter i kroppen pga dette, så kalte psykosomatiske smerter.  


Har man brukt store deler eller hele livet sitt på dette, så kan ting utvikle seg videre til angst, deprasjon, mer sinneutbrudd eller andre psykiske symptomer. Det er svært ubehagelig å ha det slikt, ikke minst at man sitter igjen som et spørsmåltegn, hvorfor har jeg det slik? 

Heldigvis er det håp, og det er min jobb å få deg til å tro på det. Hjernen er mye mer plastisk enn hva vi trode før. Det betyr at en kan forandre på dette. Det kan være lurt å snakke med noe om dette, noe som har kjennskap til hvorfor ting er slik de er og hva en kan gjøre med det. DET ER MULIG Å ENDRE PÅ DAGENS SITUASJON. Bli mer bevisst på deg selv, bli bedre kjent med deg selv og hvordan din historie påvirker deg den dag i dag, på godt og vondt. Hvordan dine relasjoner har vært på på å farge på hvem du er, hvordan du tenke om deg selv. Ikke minst har dine relasjoner lært deg hvordan du skal håndtere livet. På godt og vondt. Desverre så kan denne endringproseesen være krevende og vond, men som all endringsprossesser, så krever det både tid, motivasjon og vilje. Noen ganger trenger man hjelp, og noen ganger trenger med en god støtte i denne prosessen. 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.