Endringsarbeid

Skrevet d. 21-9-2018 06:22:28 af Sonny Hæggernes - Familieterapeut, Parterapeut, Familieveileder, Terapeut

Nyerer funn innenfor nevrovitenskapen forteller oss at hjernen er plastisk. Det vil si at hjerne er i større grad formbar igjennom hele livet. Hva betyr det? Det betyr at det er uante muligheter for å endre på dagen tilstand. Da er det spesielt viktig å vite hva en kan gjøre, bli bevisst på dette. 


 Forestill to nevron i hjernen som kobles sammen, der den ene nevronen skyter og treffer en annen. Her er det magien skjer. Akkurart her skapes det nye nytt. Det du ser her, er en ny erfaring eller opplevelse. Det kan være hva som helst. Alt fra om du skal lære å sykel, eller at du blir møt på en ny måte en hva du er vant med. Til og med nye egenerkjennelser kan skape nye koblinger. Måte endringen skjer på er selvsagt mye mer komplekst en bare dette bilde, men jeg forenkler det litt. For å skape en varig endring, må det gjentas og repeteres. På samme måten som med sykling, du lærer det ikke første gangen du prøver å sykle. Ska du endre feks måte å tenke på, måten å tolke siganler på, så er det på sammen måten, det tar tid. du kan sammenligne det med å bygge opp kondisjon, du kommer ikke i form etter en økt, du må trene en stund før det skjer. Noen tett tett coaching over tid før å opprettholde disse nye koblinenen, andre kan gjøre mye av aarbeidet på egenhånd. En vil uansett etterhvert klare å bli mer selvdriven på å opprettholde disse endringene slik at dette blir de nye "jeg". 

 


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.