Sensitivitet og parforhold.

Skrevet d. 29-10-2020 12:33:53 af Anna Lena Eldøy - Parterapeut, Familieterapeut, Veileder

15-20% av alle dyr og mennesker i hele verden er høysensitive. Det vil si at en har et mer fintfølende nervesystem og at en tar inn flere inntrykk enn andre og blir dermed fortere overveldet.


Jeg møter flere par hvor den ene eller begge er høysensitive. Det er flere gaver som følger med det å være høysensitiv, men også noen utfordringer. Den store sensitiviteten kan være en glede og berikelse for kjærligheten og sexlivet.


Det kan imidlertid også være vanskelig for den høysensitive å være nær på grunn av redsel for å miste seg selv i alle disse dype og intense følelsene. Det kan også være vanskelig for en partner som ikke er høysensitiv å forstå den andres reaksjoner og væremåte. Eller når begge drukner i følelser.


Da kan det fort oppstå misforståelser. Og en kan miste nærheten og hverandre.


Da kan det være lurt å søke hjelp hos noen som har god kjennskap til dette temaet, for å forstå seg selv og den andre bedre. For flere jeg møter kan det være en stor overraskelse å oppdage at man er høysensitiv. Det kan ta tid å ta det innover seg. Men, etterhvert kan det hjelpe en med å forstå seg selv og sine reaksjoner bedre og få en større omsorg for seg selv. Mindre justeringer er ofte det som trengst for å få det mye bedre sammen. For det er mulig.


Jeg kan også anbefale boken: "Særlig sensitive og kjærligheten" av den amerikanske psykologen Elaine N. Aron.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.