4 små endringer som kan redde forholdet ditt

Skrevet d. 9-4-2021 09:06:53 af Anna Sigridsdatter Heen - Psykoterapeut, Parterapeut, Sexolog


Det er ofte ikke så mye som skal til.

Det er ofte ikke så mye som skal til for å forbedre forholdet. Små endringer kan gjøre en stor forskjell, sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen. Nylig ble jeg intervjuet av KK og nevnte at disse 4 enkle handlingene kan påvirke forholdet i stor grad:


1. Vær positiv og løsningsorientert

Prøv å være mer positiv til partneren din. Avstå fra så mye kritikk og negativitet, og prøv heller være raus og løsningsorientert.

Kanskje du kan vise takknemlighet for noe partneren din har gjort? Anstreng deg for å være imøtekommende og gi partneren din positiv oppmerksomhet. Ikke ta partneren for gitt. Gi oftere uttrykk for det du liker ved han eller henne, gi ros og anerkjennelse. Da er sjansen stor for å få mer av det samme tilbake.

Hvis han eller hun har en dårlig dag og er gretten og sur, bør du altså ikke svare med samme mynt. Da kommer dere bare inn i en negativ spiral, så bidra til å unngå det. Kanskje heller spørre partneren hva som har skjedd. Kanskje det er noe du kan bidra med? Støtte, omsorg eller omtanke?


2. Respekter forskjellene

Alle mennesker er forskjellige, det handler om å respektere og akseptere disse ulikhetene. Forskjeller betyr ikke alltid at den ene personen har rett og den andre har feil. Vi ser virkeligheten gjennom forskjellige filtre avhengig av kultur, kjønn, bakgrunn og familiehistorie.


- Innse at verdier, meninger, holdninger, tilnærming til problemer og reaksjoner kan være forskjellige. Ikke prøv å forandre partneren din, aksepter at dere er ulike, sier Heen.


Hun oppfordrer til å være nysgjerrig. Hvorfor reagerer han/hun på den måten? Hvorfor har han/hun hun de meningene? Vær nysgjerrig og ta imot ulikhetene med et åpent sinn.


3. Ta initiativ til reparasjon

Alle reagerer ulikt på konflikter. Noen søker forsoning og samtale, mens andre trekker seg unna og ønsker tid alene.


Hvis dere krangler eller er uenige er det viktig at en av dere tar initiativ til å reparere forholdet.

- Spør om dere kan sette dere ned og snakke om det som skjedde. Sett ord på hva du tenker og føler, oppfordrer Heen.


4. Gå i deg selv

Heen sier at det er lurt å gå i deg selv og tenke over hva du bidro med i konflikten. Vær selvkritisk og tenk gjennom hva du selv kan endre.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.