Villighet: Den mest hjelpsomme ferdighet for å prosessere følelser

Skrevet d. 12-2-2022 13:59:13 af Sara Motola Støback - Coach, Parterapeut, Veileder

Jeg kunne ønske at noen lærte meg å prosessere mine følelser som barn og som tenåring. Det ville ha hjulpet meg så mye å takle de utfordringene jeg hadde i den tiden og de som kom i voksen alder. Vi får veldig lite veiledning fra våre foreldre og fra våre lærerne på skolen om hva vi kan gjøre når vi føler "ubehagelige" følelser som for eksempel tristhet, sinne, frustrasjon etc. I oppveksten fikk jeg veldig ofte høre setninger som: "Ikke gråt", "Hvis du ikke slutter å gråte nå skal jeg gi deg en god grunn til å gråte", "Spar dine tårer til jeg dør". Disse setninger skapte mer tristhet og i noen tilfeller redsel av de konsekvensene det kunne få hvis jeg ikke sluttet å føle det jeg følte. Det betyr ikke at foreldre eller lærerne er skyldige i at vi ikke lærer å prosessere våres følelser, de gjorde så godt de kunne med det de hadde. Det er opp til oss nå å lære barn og ungdom at følelser ikke er farlige og at de forteller oss viktig informasjon om oss selv og hva vi trenger.

Som all lærdom i vårt liv kom denne kunnskapen til meg etter en vanskelig periode i mitt voksne liv. Jeg gikk gjennom en krise og hadde så mange følelser at jeg følte jeg skulle drukne. Gjennom Zen Coaching lærte jeg at følelsene var varslinger som indikerte når mine behov ikke var møtt. Jeg lærte også å kjenne dem i min kropp med nysgjerrighet istedenfor dom, unngåelse og kamp. Jeg lærte hvordan en kjempesterk og ubehagelig følelse kunne fortynnes i løpet av noen få minuter. Dette kan bli kalt "villighet" eller og si "Ja" til det som dukker opp. Det er som en bryter som skrur av kampen og skrur på fred. Når du lærer å si "Ja" til det som dukker opp i dette øyeblikket kan all den energien du bruker til å sloss med dine følelser bli brukt til å skape det livet du ønsker.

What you resist persist

Vi kunne ønske å ikke kjenne smertefulle følelser, med dette er ikke mulig. Følelser, kroppsfornemmelser og tanker er en del av hvem vi er. Det er en vakker, livlig del av å være i live. De er essensielle for vår evne til å leve, elske, "connect" og for å bry oss.

La oss sammenligne smertefulle følelser med en tung vekt. Vekten representerer vonde følelser som tristhet, angst eller kronisk smerte. Når vi prøver å unngå dem, ignorere dem, spør oss selv "hvorfor meg?" tilsvarer det å holde vekten på strak arm. Hvor lang tid tror du kan holde det slik? Du kan prøve så godt du kan, bruke masse energi, viljestyrke, men før eller senere vil du bli sliten. Hvis du ikke legger den tunge vekten ned vil du til slutt kollapse, ikke sant? Mennesker med depresjon, angst, kronisk smerte, tinnitus eller muskelspenninger er vanligvis mennesker som kjemper hardest mot følelsene sine. De bruker mye energi og gir mye oppmerksomhet til sine følelser, men til slutt slår disse handlinger tilbake og de ender opp utslitte og håpløse.

Zen Coaching

Zen Coaching lærer deg hvordan å håndtere disse ubehagelige følelsene nær deg istedenfor vekk fra deg (på strak arm) noe som kan gjøre dem lettere og noen ganger til og med å forsvinne helt. Ferdigheten er å lære å si "ja" til det som dukker opp. Noen ganger kan vi si ja til en vondt følelse og andre ganger kan vil kjenne på motstanden og akseptere at den er der. Det handler ikke om å presse deg seg å akseptere noe, det handler om å være en aktiv vitne til det som dukker opp.

Jeg har vært vitne til at kunder går fra å være desperate og håpløse til å føle fred og håp igjen. Villighet betyr å kjenne på det som dukker opp med medfølelse til deg selv uten dom og kritikk. Det er et valg å tillate deg selv å kjenne det du føler, tenker og kjenner i kroppen.

Denne ferdigheten kan bli lært gjennom Zen Coaching. Der er mange som sier at mindfullness og meditasjon er fundamentale for å jobbe med følelser og det er sant, det har blitt vist at de er veldig hjelpsomme. Men i min erfaring er villighet nøkkelen til hvorfor mindfulness fungerer. Det er den handlingen med å si "JA" til det som dukker opp som gjør forskjellen.

Det er viktig å lære og beskrive din følelser istedenfor å fordømme de. Når vi begynner å sette merkelapper på våre følelser som "gode følelser" og "dårlige følelser" mister vi perspektivet til hva disse følelser prøver å fortelle oss. Ubehagelige følelser er de som forteller deg hva er det du trenger. Hvilke av dine hoved-behov, som for eksempel, kjærlighet, respekt, bli sett, etc er ikke møtt og det er de som holder nøkkelen til å nå det du behøver.

Men det alle første steg er å stoppe. Stopp og pust og du kan begynne å kjenne det som er i live inni deg. Da kan man begynne å kjenne følelser, tanker og kropps-fornemmelser. Dette roer ned vårt syn og vi kan være i kontakt med de egenskapene av ditt ekte selv som for eksempel fred, frihet og glede. Å observere et problem fra dette stedet istedenfor fra kaoset kan gi oss et helt annet perpektiv enn det vi hadde. Vi kan begynne å se løsninger og mening med det vi opplever i dette øyeblikk i vårt liv.

Utgangspunktet for Zen Coaching befinner seg i vårt ønske om å være den vi egentlig er, å være genuine, ekte og oppriktig med oss selv og andre. Zen Coaching retter fokuset mot å nå våre utvendige mål – en nøkkelkarakteristisk i tradisjonell coaching – men med et dypere indre fokus.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.