Tillit åpner hjerter

Skrevet d. 8-10-2018 22:51:36 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder

Jeg deltok nylig på boklansering der Geir Gulliksen og Trude Marstein var til samtale om sine nyeste romaner. Romanene handler om voksne mennesker på søken, det å ikke evne å se konsekvensene av de valgene en tar. For de valg vi tar, forføres til, lengter etter, kjærligheten, skaper selve livet. Det å tørre å gå inn i et forhold og å gi av seg selv.


I terapisamtaler hos meg er dette ofte et tema og møtet med disse to ga meg bla følgende refleksjoner.

Kjærlighetsforhold handler om ubetinget tillit til hverandre. Det handler om å finne den viktige balansen i forholdet, aller mest «i seg selv». 

Før du velger å forplikte deg til et annet menneske må du først begynne med deg selv, for ingen forhold er bra om du ikke har kjærlighet til deg selv i bunn. Basert på egenkjærlighet, velger du hvem som skal være kjæresten din. Er den god, velger du en kjæreste som er bra for deg. En som vil deg vel. En som tåler vekten av den du er, og som holder deg når du trenger støtte.

Egenkjærlighet betyr å forstå sin egen verdi så godt at du kan være raus med den andres personlige ønsker og behov uten å dømme. Ha forståelse for de valgene partneren gjør, i smått og stort. Dere to har også private liv, men uansett er dere lystårn og fyrlykt for hverandre. Slik vet du at når det stormer rundt deg, har du en trygg havn å komme hjem til. Et sted hvor du ikke blir kritisert og dømt, du har en som prøver å forstå deg, viser varm empati.

Og det samme gjelder deg, du gir det samme tilbake. Det handler om å ha tillit til at den andre vil deg vel. At uansett hva som skjer, står den andre der støtt. Et sted hvor dere sammen velger ærligheten i kjærligheten, ubetinget kjærlighet. Etter som tiden sammen modnes, åpnes tillit til den andre, dere åpner hele hjertet for hverandre og er der for hverandre, uansett,også i de vanskelige samtalene. 
Vi mennesker speiler hverandre. Blir den ene innesluttet og endrer adferd så gjør det også noe med den andre. 
Du kan trene din tilnærming til deg selv og andre i samtalemetoder jeg benytter som for eks«emosjonelle ferdigheter»

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.