STRESSMESTRING - SKAP DEG BALANSE I HVERDAGEN!

Skrevet d. 28-2-2018 16:49:15 af Linda Elin Aase / Bergen Stressmestringssenter - NLP Master Coach, Mentaltrener, Mindfulness-lærer MBSR


Mange gode råd og tips om stressmestring finner du over alt, og det er sikkert mye som er riktig og bra. Men det er en ting du ikke kommer utenom - det må øves, trenes for å få noe til å forandre seg, skape nye vaner, få nye resultater. Det gjelder for det meste i livet. Ofte er det her vi glipper. Får vi ikke endring med en gang, så virker det ikke! Vi gir opp, og leter videre etter det neste vi kan prøve. Vi holder ikke lenge nok ut. 

For deg som ikke vil gi deg, som vil ta vare på deg selv, som ønsker å bli bedre på å håndtere eget stress, og som trenger noe konkret å prøve ut - her kommer noen tips basert på egen efaring:

  1. Start dagen med å holde fokus på pusten før du står opp, legg en hånd på magen og en på brystet. Følg pusten noen åndedrag, før du står opp. En ny dag er i gang.
  2. Stå opp, kjenn underlaget du står på, strekk deg god! (Dyrene gjør dette automatisk etter å ha sovet). Det tar deg under et minutt, så det har du tid til. 
  3. Øv deg på å være tilstede, på badet, i dusjen, bruk sansene. Lukt, lyder, følelser...sett på en kopp kaffe, te...kjenn lukten, ta inn dagen.
  4. På vei til jobb, i bilen, på bussen etc. Bruk tiden til å være tilstede, du kommer tidsnok frem til jobb. "Sjekk inn"; pusten, underlaget du sitter på, hendene på rattet, etc. Husk at hver gang du retter oppmerksomheten tilbake til pusten din, så er du tilstede i øyeblikket. Du bidrar til å slå av ditt "kroppslige stress system". 
  5. Bestem deg for "å se" dem du møter på veien, gå i rolig tempo. La arbeidsdagen begynne, det er du som styrer og bestemmer hvordan den skal bli.
  6. Sørg for at du har lagt godt tilrette for lunsj. Bruk farger, lukter, syn, som stimulerer sansene dine. Gode stopp punkt underveis i dagen med fokus på pusten, det hjelper deg å regulere indre stress. 
  7. Her er det bare fantasien som setter en stopper; legg merke til pusten før du tar telefonene, før du leser email, før du har møte, før du betjener en kunde. Fin dine ankerpunkter, pusterom om du vil. Begynn med en om gangen, regestrer hva du merker, merker du ingenting, så er det også greit. Forandringen kommer med trening over tid!

LYKKE TIL!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.