Invester i deg selv

Skrevet d. 28-10-2018 14:16:57 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder

Denne uke har jeg deltatt på temakveld med innhold, våre skyggesider.  
Opplevelser med mennesker vi blir provosert eller såret av, kan gi nøkkelen til de låste rommene i vårt indre. Skyggen er den personen du ikke vil være, på samme tid er den alt vi også egentlig er, men ikke har identifisert eller lever ut. Skyggen styrer mye av vår ubevisste atferd, den er med deg hele tiden og du blir ikke kvitt den, så det beste er å bli klar over hva «skyggene i deg er». Fra du er ganske liten, starter prosessen med å opprette din personlighet. Et «nød jeg» formet av hva du tror din familie, venner og de du omgås vil like, elske, respektere og beundre hos deg. Dette for å bli anerkjent av flokken, i frykt for å bli avvist. Basert på andres reaksjoner som direkte tiltale, blikk og tonefall, oppfatter vi hva som er akseptert og ikke. De egenskapene fremheves og poleres, i samme runde blir andre egenskaper nedvurdert. De blir skjøvet ut i skyggen, ned i en mørk sekk med en stram knute på. 
Legg merke til dine vurderinger av andre. Hvem dømmer du og tar avstand fra ? Vurdere om dine reaksjoner kommer fordi du selv ønsker, men ikke tørr å handle på samme måte? Vær oppmerksom på dine fantasier og dagdrømmer. Det er ikke tilfeldig hva du drømmer og fantaserer om. Hva prøver underbevisstheten din å fortelle deg om dine skygger? I stedet for å skamme deg og dømme, hold fokus på hvilke egenskaper du ser. For det du ser, er noe annet enn det andre får øye på. I kognitiv terapi samtaler kan det trenes på å identifisere dine skygger. Hvordan du skal tilnærme deg de, og på hvordan du bør sette grenser for deg selv og andre. Det trenes på at du ser «hva og hvem» som gir deg energi, og at det er «de og det» du søker og fyller livet ditt med. 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.