Hjelp til parforholdet – fra «aldri i livet» til «JA takk»!

Skrevet d. 31-7-2020 11:17:21 af Christine Wittusen - Coach, Veileder, Terapeut

Mange vil gjerne prøve parterapi eller parcoaching, men er overbevist om at partneren aldri ville blitt med. Ifølge den anerkjente samlivsterapeuten John Gottman, venter par i snitt 6 år fra de opplever problemer til de søker hjelp med utfordringene sine.


Dette kan jeg skrive under på etter mange år som coach. Jeg har hatt flere individuelle coachingsamtaler med kvinner og menn som er ivrige på å få hjelp med forholdet sitt. Utfordringen er at de kvier seg for å foreslå det til sin partner. Noen frykter at forslaget i seg selv vil skape konflikt. Andre regner bare med at de ville fått nei. Noen ganger vet ikke partneren en gang at han eller hun har oppsøkt en coach. Men blir det tatt opp på rett måte kan selv de mest utenkelige kandidatene være mer positive enn forventet. Ved å ta tak i utfordringer før de blir store problemer og fastlåste mønstre, kan paret jobbe med å forebygge samlivskrise.


Jeg har snakket med par som virkelig sliter og med andre som bare ønsker å styrke forholdet og bli enda bedre sammen. For mange par kan det være godt å ha en tredjepart som er en nøytral støttespiller som både kan lytte og være ordstyrer. I mine timer er jeg ikke opptatt av å finne ut hvem som har rett og hvem som tar feil, men å gjøre det trygt å snakke om de vanskelige temaene, eller «elefanten i rommet». Målet er å oppklare misforståelse, hjelpe paret til å forstå hverandre bedre og støtte dem i å gjenskape den følelsesmessige forbindelsen mellom dem som de kanskje har mistet. Sammen finner vi måter å angripe problemene på som er gode for begge parter.


Fra nei til tja....

Opplever du at partneren din har bremsen på dersom du nevner parterapi, kan det hende han eller hun ikke er helt mottagelig enda. Det å utbryte «Vi trenger seriøst hjelp!!» midt i en krangel vil sannsynligvis trigge et forsvar, fremfor å inspirere partneren til å prøve parcoaching eller melde seg på et samlivskurs. En forsiktig tilnærming kan være å høre på en inspirerende podcast om relasjoner eller kjøpe en samlivsbok. Er ikke partneren så glad i å lese? Skaff dere en Fuel box! Personlig er jeg stor fan av den lille boksen med spørsmål i ulike kategorier. Det er en ypperlig måte å skape mer dybde og nærhet gjennom samtale. Vi-appen er et nytt alternativ for de som vil styrke forholdet. Allerede har flere tusen norske par lastet den ned. Selv om mobilen ofte bidrar til følelser av avstand og avvisning i parforholdet, kan den i dette tilfellet faktisk skape mer nærhet og samhold.


Fra tja til JA!

Kunne du tenke deg å prøve parcoaching? Før du foreslår å søke hjelp fra en tredjepart bør du sørge for å «connecte» med partneren din. La han eller henne få følelsen av å være viktig for deg. Et fint tidspunkt å foreslå dette, kan være når dere har det hyggelig sammen og tonen er god. Fortell at det er slik du gjerne vil ha det og at du ønsker enda mer av det. Vær nysgjerrig på partnerens opplevelse av forholdet. Still spørsmål og prøv å forstå uten å virke defensiv eller gå inn i en ny konflikt. Overtalelse fungerer sjelden, men vis heller at du ønsker å gå gjennom en slik prosess sammen for å lære hverandre enda bedre å kjenne. Ved å kommunisere mer konstruktivt og vise at du selv ønsker å bli en bedre partner, er sjansen for å nå frem større.


Lykke til - Christine 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.