Slik får du bedre relasjoner

Skrevet d. 30-3-2016 16:11:34 af Christine Wittusen - Coach, Veileder, Terapeut

Jeg heter Christine Wittusen, og er coach, kurs- og foredragsholder. Jeg jobber mye med relasjoner og med enneagrammet, et fantastisk verktøy til å forstå menneskers ulike drivkrefter og atferd.

Dypest sett, så er alt vi mennesker gjør, et uttrykk for, eller et rop om kjærlighet. Når vi uttrykker det beste av oss selv, så er det lett å se. Verre er det å forstå og akseptere at også negativ atferd er et rop om og til tider desperat søken etter kjærlighet og aksept. I dag har jeg lyst til å gi tre bevisstgjørende tips, som kan styrke relasjonene deres.

Det første tipset er å være nysgjerrig. Det er fort gjort å bli trigget av det andre mennesker gjør og sier. Vi blir provosert, lei oss og irritert. Vi tenker at de gjør det mot oss, men i bunn og grunn gjør det for seg selv. Bare prøv å se hva som skjer hvis du bytter ut de negative følelsene med undring. I stedet for å la deg trigge, prøv å reflektere; “Jeg lurer på hvorfor han overreagerer så voldsomt på bagateller, kanskje det er et eller annet som foregår hjemme, som han sliter med, som han ikke har mulighet til å snakke med oss om” eller “Hva er grunnen til at jeg ble så ekstremt såret av det her? Kanskje er det fordi det minner meg om noe jeg har opplevd før? Hva sier det om meg at jeg er så nærtagende rundt akkurat det her?”. Alle vi mennesker drives av det vi ønsker å unngå, og det vi ønsker å oppnå. Det vi dypest sett frykter, og det vi dypest sett lengter etter. Vi kan frykte å ikke være gode nok, ikke perfekt, ikke unik nok, alt mulig. Vi kan umulig gå rundt å vite hva andre mennesker drives av, men ved å ha en mer nysgjerrig tilnærming, vil du kunne oppleve å gå fra frustrasjon til fascinasjon over hvor utrolig forskjellig vi alle er.

Mitt neste tips er, tør å være sårbar. Sårbarhet er limet som binder oss mennesker sammen. Det er essensielt i nære forbindelser. Hvis du tør å vise sårbarhet, vil det inspirere andre rundt deg til å gjøre det samme. Tør å sette ord på svakhetene dine, og ikke bare styrkene dine. Fortell hvordan du egentlig har det, hva du har behov for, hva du frykter. Du vil merke at du kommer tettere på menneskene rundt deg.

Det siste tipset er oppmerksom lytting. Det er veldig fort gjort å sitte å planlegge det neste man skal si, og være fokusert på å spissformulere det svaret man har, i stedet for å faktisk lytte. Å høre, det er ikke det samme som å lytte. Så lytt for å forstå, ikke lytt for å svare. Da vil du også oppleve at relasjonene dine blir rausere, mer åpne og mer bygget på tillit - og du får nærere relasjoner.

Jeg håper dette kan hjelpe deg. Tre enkle tips for sterkere relasjoner:

  1. Vær nysgjerrig
  2. Vis sårbarhet
  3. Vær bevisst på hvordan du lytter

Hvis du ble nysgjerrig og har lyst til å vite mer, og har lyst til å styrke dine relasjoner, ta gjerne kontakt med meg og hør mer om mine samtaler og kurs.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.