Barndommens sår

Skrevet d. 4-6-2018 21:37:31 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder

Mange av oss har indre sår fra barne - og ungdomstiden. Noe vondt og sårende ble gjort mot deg. Du husker det og føler smerte over episoder som hendte for lenge siden. De vonde barndomsopplevelsene trenger ikke ødelegge livet ditt. 

Din hjerne er mulig å påvirke hele livet. Den utvikler seg og kan tilpasse seg. Din hjerne vil gjøre det den tror er til det beste for at du skal kunne ha et godt liv.

Hjernen din evner å omprogrammere seg betydelig det meste av livet. Utfordringen kan være at hjernen ikke gjør dette alene, av seg selv.

Nye erfaringer kan gjentas, og det kan kreve en aktiv og utholdende samhandling mellom deg og andre personer. Familie og venner er viktige og noen ganger profesjonelle samtaler bla innen kognitiv terapi. 

Så hva kan en du gjøre selv i voksen alder for å komme over opplevelser som har brent seg fast i sinnet ditt?

Du kan begynne med å øve deg på å kjenne etter hva som skjer med deg og i deg. Få et bevisst forhold til følelsene dine. Alle følelser - også de du ikke liker.

I samtaler med meg kan vi gå dypere inn i dette tema. 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.