Å tilgi

Skrevet d. 28-11-2018 18:34:49 af Gunn Berit Lilleheim - Kognitiv terapeut, Veileder

Bærer du på følelser som sinne, sorg, skyld, skam eller dårlig samvittighet? 

Disse følelser er ofte knyttet til hendelser i livet ditt, der du har blitt urettferdig eller dårlig behandlet, eller du selv har tatt dårlige valg for deg selv eller andre. 

I samtale med andre får jeg spørsmålet om en bør tilgi alt og kan en tilgi seg selv? 

Jeg har større glede av å tilgi og tenker at det å tilgi seg selv,og det å tilgi andre, er den største gaven en kan gi - til seg selv. 

Holder du fast ved straff og ignorering er det lett at ditt indre fylles opp av bitterhet. Tankene dine går kanskje rundt hvordan ting skulle ha vært, hvordan det burde blitt, for da hadde dette vonde blitt så mye bedre. 

Det som kan skje da er at du har tankene dine i fortid og du henger fast der i offerrollen. Din definisjon av deg selv er «offer». Å tilgi seg selv er å gi seg selv friheten. Gi deg selv denne gaven, som omsorg og kjærlighet til deg selv. 

Det du vil oppleve når du tilgir deg selv og andre, og går ut av offerrollen for noe som har skjedd, er at du er klar til å skape den fremtiden du vil ha. 

Fortelle deg selv at du er en tindrende stjerne i eget liv. Du skal skinne for deg og de du møter på din vei og du har ingenting å skamme deg for. 

Det er lov å ta feil valg, og andre er ikke feilfrie. Jeg gir deg støtte i at hva andre har gjort mot deg vil påvirke hvor vanskelig det er å tilgi. 

Jeg vil uansett hendelser, tilgi å gå videre. Samle på gode opplevelser og personer som vil meg det beste. Dette innebærer at jeg ikke vil ha et fokus som saboterer livet mitt og stopper meg fra å leve det på den måten som er bra for meg. 

Egenkjærlighet, LilleheimCoach


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.