Vaginisme

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

VaginismeNoen kvinner opplever problemer med ufrivllige muskelsammentrekninger i vagina, noe som kan gjøre vaginal penetrering nærmest umulig. Det er mange forskjellige fysiske og psykiske faktorer som forårsake vaginisme. Vaginisme er et lite dokumentert problem og det er derfor sjeldent at en kvinne vet hva det er hun lider av før hun har vært på konsultasjoner hos profesjonelle. Forskjellige kilder rapporterer alt fra 25-60% av kvinner som har en eller annen form av kronisk smertetilstand i vulva på et eller annet tidspunkt i sitt liv. Det er store variasjoner i årsakene til vaginisme og det kan være vanskelig å snakke om. Les mer om vaginisme her og hvordan GoMentor kan hjelpe deg. 

Årsaker til vaginisme

For noen kvinner er årsaken til denne lidelsen pyskologisk. Tidligere seksuell misbruk eller en traumatisk opplevele kan forårsake at vaginisme blir et problem. Stress anses også for å være en utløsende faktor. Det kan også være fysiske forhold som påvirker situasjonen. Uavhengig av hva årsaken er er det viktig å få behandling for vaginisme, da det er både smertefult og stressende å leve med. Symptomene kan gjerne vise seg før årsaken til lidelen er kjent. Årsaken er dog viktig for behandlingsforløpet og bør derfor ikke ignoreres. 

 

Symptomer på vaginisme

Ekstrem angst før og etter sex er en av de emosjonelle tegnene på vagininsme. De ufrivillige muskelsammentrekningene i og rundt vagina er de mest avslørende fysiske symptomene. Det kan for noen kvinner være så smertefult at penetrering blir umulig. Sammentrekningene fører ofte til svie og smerter i underlivet ved opphisselse. Fordi intimitet blir både smertefult og vanskelig for kvinnen kan andre psykiske og emosjonelle symptomer vise seg som urolighet eller mellommenneskelige utfordringer, slik som problemer i parforholdet. Ignorering av symptomene er en dårlig ide og kan føre til andre psykiske lidelser. Hvis vaginisme blir påvist er korrekt behandling essensielt. 

Symptomene kan oppsummeres i følgende punkter: 

  • Brennende svie under samleie
  • Ufullbyrdet parforhold
  • Pusteproblemer under samleie
  • Problemer med vaginal penetrering
  • Aversjon mot sex
  • Ufrivillg muskelsammentrekning i og rundt vagina 
  • Bekymringer og nedstemthet 

Behandling av vaginisme

Hjørnestenen i behandlingen av vaginisme er informasjon, rådgivning og terapi. Med GoMentor.no som platform kan vi tilby online terapi som kombinerer dette med Internettets muligheter. Gjennom pusteøvelser og meditasjon kan man lære å kontrollere stress og ubehag som er knyttet til lidelsen. Vi har en rekke tilknyttede eksperter med erfaring fra sex og samliv, som kan bistå deg i behandlingsforløpet. 


Finn din mentor i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Få hjelp med vaginisme

Mariann Marthinussen Samlivsskolen v/ arbeidende styreleder  Anna Sigridsdatter Heen Cecilie  Dale Parterapi Vigdis Moen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.