Leder eller administrator?

Skrevet d. 27-3-2019 18:21:20 af Pål Andersen - Coach, Karriererådgiver, Veileder, Karriereveileder

Kort tid har gått siden jeg offisielt lanserte mitt eget firma, og allerede har jeg gått grundig i den fellen som så mange ledere gjør: Jeg nedprioriterer de langsiktige oppgavene, utviklingsarbeidet som krever ro og fred, som krever de lange tankene, og som så lett blir skjøvet til side!


Jobbdagen starter gjerne med å sjekke mail, svare på noen mailer, surfe litt på nettet, sjekke facebook – selvfølgelig, rydde litt på pulten, betale noen regninger, og alle de andre småtingene som jeg ”bare” skal få unna først. Når jeg da i tillegg har hjemmekontor, er det selvfølgelig lett – etter å ha levert småen i barnehagen (som tar sin tid), ”bare” å sette på en klesvask, rydde litt på kjøkkenet, handle, skifte den lyspæren som gikk i går, og alle de tusen andre oppgavene som må gjøres for å få hverdagen til å gå rundt.


I tillegg er jeg styreleder i Sandnes Turlag, noe jeg syntes er veldig gøy, da tur og friluftsliv er en av mine store interesser. Men dette tar også sin tid. Her er det også mailer som skal sjekkes, arrangement som skal forberedes, facebook- og websider som skal oppdateres, møteinnkallinger som skal skrives, møter jeg skal være med på osv. Og så er det hund som skal luftes, bøker som skal leses, naboer det skal prates med, dugnad i barnehagen osv.


Er det rart dagene flyr!!


Hvordan skal jeg da håndtere denne feller jeg har havnet i? Hvordan skal jeg prioritere? Hvordan skal jeg greie å leve etter de prinsippene jeg så sterkt brenner for innen ledelse, at ledere må ta seg mer tid til å tenke de lange tankene, reflektere hvordan egen atferd påvirker de rundt deg, bygge langsiktige relasjoner, sette av tid til langsiktig strategiarbeid, og alt det andre som tar tid, men som er så veldig nødvendig?


En leder er ikke leder hele tiden. For det meste av tiden er vi faktisk administratorer? Hva forskjellen er? En administrator skal mestre kompleksitet, mens en leder skal mestre endring. Fortsatt forvirret? Både ledelse og administrasjon handler om å finne ut hva som skal gjøres, hvem som skal gjør det, og finne ut hvordan det skal gjøres. Men så kommer forskjellene; En administrator planlegger og budsjetterer, lager handlingsplaner, og allokerer ressurser. For å få dette til må ting (hva det nå enn er), organiseres og bemannes. Underveis må det kontrolleres, og problemer som dukker opp må løses.


Og hva er det lederen gjøre? Ledere utvikler visjoner og strategier for fremtiden, mao hvilken retning vi skal gå, og kommuniserer retningen til sine medarbeidere. For å få alle til å gå i samme retning, må medarbeiderne motiveres og inspireres, ved å finne informasjon, relasjoner eller sammenhenger som hjelper å forklare retningen. Er det rart vi velger å svare på mailer først?


For mange ledere blir nok visjoner og strategier, retning og kommunikasjon, for vagt og uangripelig. Det er forståelig. Mange har ikke nødvendigvis de personlige egenskapene som skal til for å gjøre dette, og for mange ledere er det ikke det de skal gjøre. De har gjerne ordet leder i sin tittel, men er likevel mesteparten av tiden en administrator, og administratoren er selvfølgelig like viktig. Men likevel er det like viktig selv for en som er administrator i 95% av tiden, å sette av tid til å gi retning, kommunisere og bygge relasjoner, om du administrerer 50 mennesker som skal vaske kontorer, eller 100 svensker som skreller bananer (faktisk er det ansatt folk til å gjøre det i produksjon av bananpålegg). Ta deg tid til dette, det er viktig og gjør administrasjonsdelen lettere!


Tilbake til begynnelsen og meg selv. Hvordan skal jeg selv unngå i denne fellen med å prioritere alle småtingene først?

Minst en dag i uken skal jeg sette av til nettopp de langsiktige gjøremålene; utviklingsarbeid av nye konsept, langsiktige planer osv. Som leder at et enkeltmannsforetak, har jeg ikke så mange jeg kommuniserer med for å sette retning, så det går raskt unna.


I tillegg lager jeg hver dag lister over det jeg skal gjøre, dvs jeg lager helst listen dagen før, slik at jeg ikke begynner dagen med å lage liste over at jeg skal lage liste. Er du med?


Mailer og facebook sjekker jeg bare tre ganger for dagen, og telefonen kan settes på lydløs. Ikke det at den ringer i tide og utide med oppdrag til en som nettopp har startet for seg selv, men likevel kan du banne på at det ringer en selger akkurat når du en sjelden gang er inne i en lang tankerekke som ikke bør bli avbrutt.


Noen oppgaver ikke gjørs med en gang, og som en tidligere kollega av meg en gang sa; ”Dersom du bare venter lenge nok, så løser problemet av seg selv”. Kanskje det?

Har du noen tips i forhold til å skille mellom kortsiktige og langsiktige oppgaver? Lykke til!

Læs mere om: Lederutvikling

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.