Gode råd for å styrke seksualiteten i parforholdet i 2021

Skrevet d. 2-1-2021 23:07:19 af Marina Manuela de Paoli - Sexolog, Kostholdsveileder

Nyttårsforsetter handler gjerne om å skaffe seg nye vaner, og ikke minst å kvitte seg med gamle. Er 2021 året for å lage gode vaner for så styrke parforholdet og forbedre seksualiteten? Nyttårsforsett er noe mange driver med, begeistret for det gode nye livet som man så optimistisk starter i januar, men så dabber det gjerne av. Det er vanskelig å endre på handlingsmønster. En studie fra Duke University i USA viser at så mye som 40% av handlingene våre slett ikke er beslutninger, men mer automatiske handlinger av vaner og uvaner. Nye vaner prioriteres hvis det kommer noe fordelaktig ut av det.

Hva er viktigere enn å være i et godt, nærende og konstruktivt forhold? Dessverre er det gjerne slik at kjærlighet og seksualitet i et forhold nedprioriteres i en hektisk hverdag, det skal liksom gå av seg selv. Alt annet av plikter og oppgaver blir prioritert. Kanskje er 2021 året for å ta vare på forholdet! Hvordan skal man gå fremover?

Sett av tid sammen.

Gjør noen hyggelige avtaler og før det inn i kalenderen. På samme måte som dere planlegger alt annet som skal skje i en uke, neste måned og i år. For å få det til må dere være enige om å prioritere tid til nettopp dette. Det er spesielt viktig for småbarnsforeldre; at de får litt egentid sammen uten barn der de gjør noe for å styrke parforholdet. Avtal en fast dag. For eksempel en dag hver måned, hvor dere setter av tid til bare å være kjærester. En fristund kan gjøre at en kan bli litt nyforelsket igjen.

Inviter til sex 

Sex sies å være limet i et parforhold. Men det handler ikke bare om samleie. Det å være gode mot hverandre, intime og ikke minst gjøre ting sammen er vel så viktig. Ta på hverandre med følelse, sende et godt blikk til sin partner, gi en god en klem eller et dypt kyss. Det handler om å glede seg til å komme hjem til den du kan dele alt med, som ser og elsker deg. Sex må planlegges og ryddes tid til. Seksuell aktivitet er ofte et termometer for hvordan dere har det i parforholdet. Vi ordner med barnevakt for alle slags anledninger, og hvorfor ikke ha barnevakt mens mor og far tar inn på hotell og nyter hverandre? Det er nesten som det ikke er lov, og alt som ikke er lov er spennende og kan være det ekstra krydderet dere trenger i sexlivet? Så rydd tid til intimitet, nærhet og sex i 2021.

Skill mellom jobb og hjemme

Det er nesten ikke forskjell mellom fritid og jobb lenger fordi vi er tilgjengelige døgnet rundt via sosiale medier. Sett grenser og skjerm deg selv og familien din. Forutsigbarhet er nøkkelen til en god balanse mellom jobb- og familieliv. Reflekter over om dere gjør ting og aktiviteter fordi dere selv mener de er viktige, eller om det er fordi dere kjenner på press utenfra. Dere velger selv deres liv.

Så kjære GoMentor klient; sett kjærligheten & erotikken på førsteplass. Når sexlivet fungerer, så vil det smitte over på så mye annet positivt i livet!

Seksualitet for viderekomne

Ti gode råd for partnere i parforhold som ønsker å kartlegge sine seksuelle profiler, bli bedre kjent med hverandres lyster og behov og jobbe for å oppnå berikende gjensidighet i det seksuelle forholdet. Så lenge vi er forelsket fascineres vi av hvor like vi er og hvor lett alt kan være, men etter hvert vil ulike preferanser og behov bli tydeligere og tydeligere. Det er fordi vi i seksualiteten er så ulike og fordi kjærligheten gjør blind. Gjør 2021 til et år der dere gjorde et dypdykk i seksualiteten!

1 Ta en beslutning sammen Vær enige om at dere vil satse på å utvikle et bedre sexliv

2 Sørg for at det blir en levende og lystfyll samtale når dere snakker som sex Seksualiteten er mangfoldig og det gjelder ikke å feie det ubehagelige under teppet

3 Avklar hvor viktig seksualiteten er for deg selv og din partner Ulike forventninger gir dårlige odds

4 Kartlegg hva dere har med dere av skyld og skam Gå saktere frem hvis motkreftene til lyst er sterke

5 Snakk om hva som må til for at dere skal få lyst til å ha lyst Legg mest vekt på de følelsesmessige betingelsene

6 Avklar viktige temaer i hverandres tenningsmønstre Kommer dere inn på feil spor kan det bli vanskelig (og pinlig) å snu

7 Ta en runde på hvem som tar initiativ Er det ensidig eller gjensidig?

8 Vurder hvordan vi forholder oss til hverandre i senga Kan begge gi og ta i mot, ta for seg og bli brukt? 9 Del på de seksuelle fantasiene Jo flere dere har sammen, jo mer spennende blir det

10 Når spørsmålet er hvor ofte – eller hvor sjelden? Ikke glem å reflektere litt rundt kvalitet kontra kvantitet 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.