God påske

Skrevet d. 6-4-2021 11:01:04 af Marina Manuela de Paoli - Sexolog, Kostholdsveileder

God påske - og god tur – god nytelse!

Fysisk aktivitet er viktig for mangt - også for seksuallivet. Vi er i påskeuken, som for mange er forbundet med fysisk aktivitet. Sexologen foreslår et alternativ til tradisjonell påskefering – lek og utvikle dine sanser! Forskning viser at god helse kan påvirke sexlivet i positiv retning og en sunn livsstil er forbundet med nedsatt risiko for seksuelle problemer. Det er mye som taler for at fysisk aktivitet er positivt for sexlivet, både fordi man da blir mer fornøyd med seg selv og sin kropp, og fordi fysisk aktivitet i seg selv fremmer prosesser som er positive for seksualfunksjonen.

Og for mannens seksuelle helse kan det være ekstra viktig. Jo mer fysisk aktiv mannen er, jo mindre er risikoen for at han kommer til å utvikle problemer med ereksjonen. Fysisk aktivitet kan både forebygge og være en del av behandlingen av ereksjonsproblemer. Fysisk aktivitet øker blodsirkulasjonen, og dette er en av årsakene til at fysisk aktivitet hjelper ved ereksjonsproblemer. Blodsirkulasjonen øker generelt og også til det urogenitale området! I tillegg virker fysisk aktivitet positivt på testosteron-nivået, insulinfølsomhet, blodtrykk, kolesterolnivået, samt øker elastisiteten av blodkarene. Disse er alle viktig faktorer som kan virke forebyggende på hjerte- og karsykdommer og diabetes, som er to sykdommer som er forbundet med ereksjonsproblemer.

I tillegg til turer i skisporet kan det være en ide å ta påsken til å utforske hverandre, hvis forholden tillater. Send barna i slalombakken og dra hjem til hytta! Som en kuriositet kan nevnes at en ved energisk seksuell aktivitet kan forbrenne opptil 200 kalorier, hvilket tilsvarer ti-femten minutter i skisporet.

Et alternativ til kryssord og quiz kan være en sanselek. De fem sansene, smak, lukt, lyd, berøring og syn, utvikles tidlig i fosterlivet og fortsetter å utvikle seg hele livet. Jo mer man utfordrer og stimulerer sansene desto mer utviklet, skjerpet og fintfølende blir de. Noe som igjen gjør at man evner å motta og nyte i sterkere grad. Mange har én sans som er dominerende. For menn er dette ofte synet, mens for mange kvinner er det lukt.

Prøv å også bruke påsken til felles nytelse, kaffe på seng, nyt duften av nybrygget kaffe og din kjæres nakne kropp. Lag mat sammen og smak på nye ting, gjerne med øyebind. God tur - og god påske – og nyt hverandre!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.