Kvinner, sex og monogami

Skrevet d. 8-2-2022 20:14:28 af Ann kristin Hegseth - Sexolog, Psykoterapeut, Kognitiv terapeut, EMDR terapeut

KVINNER, SEX OG MONOGAMI

Fordommer knyttet til kvinners seksualitet viser at tidligere forskning omkring dette faktisk er feil og usanne. Kvinner er ikke naturlig mer monogame enn menn. De er heller ikke mer uskyldige og mindre aktive seksuelt pga det ene egget som må beskyttes. Det viser seg altså at det vi har trodd og slik vi har ønsket å forstå kvinnens seksualitet ikke er riktig og at tanken om at menn er mindre monogame fordi de skal befrukte så mange kvinner som mulig og er mer aggressive når det kommer til seksuell aktivitet/ promiskuøse heller ikke stemmer. Når vi ser på utroskaps statistikken kan dette gi mening.

Tidligere forskning har bygget sin kunnskap på blant annet observasjon av fruktfluer, og at kvinner skal være i hulen og passe på barn og menn skal ut å hente mat. Vi levde tidligere i grupper for å oppdra barna i fellesskap og overleve. Heteroseksuell og monogam seksualitet var standarden. Forskning på kvinners seksualitet er basert på dårlig forskning. Sjimpanser viser aggressive hankjønn som er dominante, noe som man har ønsket å overføre til mennesker. Derimot blant bavianer viser hunkjønn mer aggresjon og seksuell aktivitet. Vi er også i slekt med bavianer som praktiserer både sex med samme og motsatte kjønn og hunkjønn som dominerer i flokken og er seksuelt utforskende og aktive. Monogami er altså ikke noe kvinner nødvendigvis setter mer pris på enn menn.

Dette er vanskelig for mange å forstå og akseptere, og går imot tanken om at kvinnen er mer trygghetssøkende og forsiktig når det gjelder å være i et forhold. Det viser seg at kvinner har like sterk seksuell lyst og behov som mannen, noe som ikke er akseptert i dagens samfunn, religion, miljø, kultur. Det er altså like naturlig for kvinner som menn å føle på eventuelt behov for ikke å være monogam. Monogami nå og før er forskjellig. Vi lever mye lenger i dag, og har mulighet over mange år å leve ut behovet for ikke å være monogam.

Monogami må omdefineres utifra den tiden vi lever i nå. Er det ok med porno, dating, dansing, kyssing, flørting, chatting, sex med andre enn vår faste partner? Dette bør snakkes om med partner. Kanskje noe som kan være vanskelig, men åpenhet og ærlighet omkring hva man tenker omkring grenser og muligheter vil kanskje føre til mindre frustrasjon, utroskap og skuffelse. Hvem vet, men noe å tenke på?

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.