Fra pol til pol

Skrevet d. 6-11-2018 12:28:37 af Eli Irene Brager - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Går du til nordpolen og fortsetter å gå vil du etterhvert øyne sydpolen. Et bilde på polariteter.

Hva er polariteter?

I Gestalt er det motsatte følelsespoler. Hvis vi tenker oss en sirkel og du plasserer en følelse for eksempel "Glad" på den ene siden av sirkelen, så kan du på den motsatte siden plassere den motsatte følelsen for glad. Da vil vi se at vi kanskje kan få flere motsatte følelser for glad. Vi kan plassere både sur, sint, trist, sorgfull, deprimert, angstfylt på den andre siden. Dersom "Glad" representerer det å stå på en solid grunn, ha beina godt plantet i bakken, vite hva man vil, være stødig og ha god kontroll på livet, altså en oppegående glad person, er motpolene det motsatte. Og kanskje føler du deg både usikker, sår, sint, trist, lei, frustrert og mye, mye mer. Det er viktig å bli kjent med disse følelsene, strekke de som Zinker sa.

Tillat deg å være trist, frustrert, sint. Det kan være vanskelig og kalt, men jo mer du gjør motstand i mot å være på "Nordpolen" i isødet, jo mer sliten blir du, aksepterer du derimot at nå er du i dette isødet og du må gjøre alt du kan for å komme ut av det, så er det bare å gå. Gå videre, for det vender og du går faktisk sydover igjen. Det jeg prøver å si er å bli kjent med følelsene, tillate deg at det faktisk er helt greit å være trist, så vil du etterhvert bli glad igjen. Visst er det noen veier å gå og noen slag å kjempe, men du kommer igjennom.

Du klarer det! Vær en Nansen i eget liv!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.