7 tegn på at du kan være utbrent

Skrevet d. 29-10-2019 11:01:18 af Ingvild Bjerke Høygaard - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Har du en situasjon som er slitsom eller stressende på jobb eller i privatlivet? Kanskje du har opplevd situasjonen som krevende lenge. Kanskje kroppen sier fra med ulike plager.


I så fall er det på høy tid å gjøre noe med situasjonen. Her er noen tegn på at du nærmer deg en utbrenthet/er utbrent/lever med kronisk stress:

1. Vedvarende utmattelse.

Alt er tungt. Du er sliten hele tiden. Det er tungt å stå opp, tungt å komme deg gjennom dagen og du føler deg utslitt på ettermiddagene og kveldene. Alt du vil er å hvile og lade opp.

2. Søvnproblemer.

Du føler deg stresset i kroppen, døgnet rundt, og får ikke sove om natten, eller deler av natten. Det føles som om en slags nervøs energi holder deg våken om nettene, selv om du er kjempesliten. Hjernen går på høygir og kroppen klarer ikke «lande».

3. Konsentrasjonsproblemer.

Du merker at det blir vanskelig å konsentrere deg på jobb eller i hverdagen ellers. Du får ikke med deg hva du leser, eller du «faller ut» i samtaler med andre. Kanskje du har begynt å snuble eller velter kaffekopper oftere, eller glemmer små ting i hverdagen, som hvor du har lagt nøklene eller å ha kaffe i kaffetrakteren?

4. Hodepine eller mageproblemer.

Mange opplever hodepine, mageproblemer og/eller en verkende følelse i muskler og kroppen generelt, når man har vært stresset/sliten over tid.

5. Overfølsomhet for lyd og lys.

Kanskje bevegelser og lyder i omgivelsene har begynt å gi deg ubehag? Kanskje du kjenner en trang til å ha det helt stille rundt deg. Når du har levd en stund med kronisk stress, kan du oppleve en slags «hudløshet». En helt vanlig situasjon, som å gå blant mennesker på fortauet, kan føles som å være i en krigssone.

6. Du kjenner behov for å isolere deg.

Du har mindre overskudd til å være sosial. Alt du ønsker er å være alene og slappe av på et helt stille sted.

7. Økt emosjonalitet.

Du opplever at du blir lettere sint, frustrert og oppgitt, og at du gråter lettere. Det skal mindre til enn vanlig for å sette deg ut av balanse.


Kjenner du deg igjen i flere av disse symptomene? Da er det sannsynlig at det autonomiske nervesystemet ditt (som består av det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet) er ute av balanse, grunnet langvarige belastninger (energimessig, emosjonelt eller mentalt).


Jeg er gestaltterapeut MNGF og jobber med personer som er utbrente, stressa og slitne. Ta gjerne kontakt.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.