Skoleoppgaver og eksamener

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Skoleoppgaver og eksamener Skoleoppgaver og eksamner kan være en stor utfordring i en tenårings hverdag, og forårsaker mye stress og bekymringer. Presset øker år etter år, i takt med at man kommer nærmere slutten på sin skolegang. Mange føler det overveldende at fremtiden avgjøres av enkeltprestasjoner på skolebenken. Det er derfor kanskje ikke så rart å forstå at flere og flere tenåringer viser tegn på å være under følelsesmessig og mentalt press. Uten hjelp og veiledning blir det for mye for mange tenåringer, og når man føler seg håpløs er det lett å gi opp og risikere hele sin fremtid. 

Det er viktig for familier som har tenåringer at man husker at stress ikke bare er noe man kan velge bort. Videregående er i utgangspunktet enormt stressende, hvor barn skal forholde seg til gruppepress, hormoner og store beslutninger. I tillegg til dette så opplever man ofte et enormt forvetningspress til sine faglige prestasjoner. Slik stress kan ha en isolerende effekt, og få tenåringer føler at deres familie forstår deres problemer. Dette kan være svært frustrerende, og kan fort påvirke resultater og trivsel på skolen og i resten av deres sosiale liv. Når slikt stress spiller en så stor rolle i noen sin hverdag, uten at man opplever å ha sunne måter å uttrykke dette, kan det forårsake depresjoner, hode- og magesmerter og søvnvansker. 

Tegn på skolerelatert stress: 

  • Angst relateret til skolearbeid og dette forverres i forbindelse med eksamener og oppgaver
  • Hyppig hode- og magesmerter
  • Søvnvansker
  • Ønske om å ikke gå på skole

Hvordan håndterer man stress?

Mange voksne glemmer at verktøyene for å håndtere stress ikke er noe man er født med. Det er noe man lærer. Hvis ikke ditt barn er rustet til å håndtere det presset man utsettes for på videregående, kan det bli vanskelig for de, i det lange løpet, å utvikle sine egne verktøy for håndtering av stress. Her hos GoMentor oppfordrer vi foreldre til å forsikre seg om at deres barn spiser sunt, unngår koffein og får tilstrekkelig med søvn. Fysisk aktivitet kan også være gunstig. 

Det finnes hjelp! 

Her hos GoMentor har vi en rekke tilknyttede spesialister som har lang erfaring med stress og vet hvor slitsomt det er å leve med. Med deres hjelp kan man lære å bli bedre på å håndtere stress og prestasjonspress. Dersom du ønsker å hjelpe ditt barn kan dette skje enten gjennom familieterapi eller individuelle samtaler, slik at din tenåring har en profesjonell samtalepartner å betro seg til. Ved å lære å håndtere livets mange utfordringer som ung vil livet føles mer overkommelig ut senere. 

 

Finn den riktige mentoren for deg og din tenåring i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

 

Finn din samtalepartner

Anne Sloth Dieserud Mariann Marthinussen Rebecca Hansen Merethe Holldorff
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Anne Sloth Dieserud Mariann Marthinussen Rebecca Hansen Merethe Holldorff
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Skoleoppgaver og eksamener

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.