Gruppepress

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

GruppepressGruppepress er innflytelse som forårsaket av en gruppe likeverdige, som får et individ til å endre verdier, holdninger eller atferd for å oppnå gruppens aksept. Gruppepress er en konstant faktor som er synlig gjennom hele livet.  Det kan dog ha den største effekten på barn og unge, fordi de ikke har den nødvendige livserfaringen som gjør de i stand til å motsi mennesker de anser for å være deres venner. De har ofte et intenst behov for å være en del av en større sosial gruppe. Din familie kan lære å bli bedre på å hjelpe deres barn motså gruppepress ved å skape en sterk enhet, som ditt barn vet at han eller hun alltid vil være en del av. 

Gruppepress viser seg ofte ved følgende atferd:

  • Irritabel atferd
  • Voldsom atferd som er ulikt barnet 
  • Stoffmisbruk 
  • Depresjon 
  • Lav selvtillit
  • Plutselig endring i oppførsel, atferd eller synspunkter

Hvilke utfordringer står barnet ditt overfor?


Barn og tenåringer blir typsik utsatt for gruppepress gjennom deres venner. Mange barn har lavt selvverd, og derfor kan ønske om å være en del av en større gruppe føre til at barn og unge ta noen avgjørelser de ellers ikke ville tatt. Tenåringer som ellers normalt anses for å være "populære", er overraskende tilbøyelige til å bukke under for press, da de er vant til å tilpasse seg sosiale forventninger. Det kan føre til avvikende atferd, så som stoffmisbruk eller et overdrevent alkoholforbruk. Selvom sosial aksept typisk medfører en større sikkerhet enn risko, kan gruppepress være ganske overveldende i visse kretser. Det viktigste er at man lærer sitt barn å si i fra til venner og bekjente, dersom de er ukomfortabel med en situasjon. 

Hvilke utfordinger står foreldrene overfor? 


Når foreldre mener at deres barn har fått venner som ikke er bra for barnet, har de en tendens til å overreagere. Bare fordi en tenåring vil ha piercinger, er det ikke ensbetyende med at de misbruker stoffer eller på en annen måte bukker under for gruppepress. Det kan tenkes at en tenåring syns piercinger er den beste måten for han eller henne å uttrykke seg på. Dette er en naturlig del av å vokse opp, og ikke nødvendigvis en konsekvens av utenforstående faktorer. Det viktigst man kan gjøre for å lære sitt barn å stå i mot gruppepress, er å kommunisere og oppmuntre. Ved å snakke åpent med ditt barn gir du han eller hun en sosial enhet utenfor skolen og venner. Oppmuntring forsikrer også barnet om at du støtter deres avgjørelser og dette gir de høyere selvstillit til å stå imot gruppepress. 

Det finnes hjelp! 


Her hos GoMentor vet vi hvilke oppgaver du og ditt barn står ovenfor. Våre tilknyttede spesialister er utdannet innenfor familieterapi, og kan hjelpe deg og ditt barn ved å gi dere de riktige verktøyene. Formålet vil være å gjøre barnet ditt i stand til å håndtere gruppepress. Her har dere mulighet både for individuell terapi, enten for barn eller foreldre, eller familieterapi, hvor dere alle kan snakke sammen om deres utfordringer, og hvordan dere sammen kan jobbe for å overkomme disse utfordringene. Det er også mulig å få online terapi, så du eller dere kan ha online samtaler gjennom vår platform uavhengig av hvor og når. 

 

Finn den rette mentoren for deg og din familie i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

 

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Rebecca Hansen Trine Bache Merethe Holldorff
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Mariann Marthinussen Rebecca Hansen Trine Bache Merethe Holldorff
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.