VÅRT BESVÆRLIGE SEKSUALLIV (1)

Skrevet d. 20-10-2016 11:04:26 af Kristin Evjen - Sexolog, Coach, Kognitiv terapeut, Parterapeut, Veileder

 

I de fleste parforhold er intimitet, nærhet og seksualitet en viktig bestanddel i  forholdet. Det er ”limet” hører jeg enkelte av mine klienter si. Men så opplever de aller fleste at både lyst og overskudd til sex mangler i perioder. Dette er helt normalt, og kan ha mange årsaker.

 

Vi snakker  om at det finnes to typer tenningsmønster: spontan tenning og responsiv tenning. Som det framgår av ordet spontan, er det snakk om  tenning som ”skjer av seg selv”. Vi får bare lyst! Mens responsiv tenning viser til at situasjonen, betingelsene, omgivelsene, selve konteksten, må være riktig for at lysten skal oppstå.

 

I begynnelsen av et parforhold, er vi begge nysgjerrige på hverandre og hverandres kropper. Lyst og kåthet oppstår bare ved at vi ser på hverandre. Det er i denne perioden at spontan lyst er det vanligste, både hos kvinnen og mannen. Etter hvert som hverdagen melder seg, blir konteksten viktigere for at lysten  skal oppstå. De fleste par opplever dette når de blir foreldre. Mange  allerede i svangerskapet. Noen kvinner synes det er vanskelig med samleie når hun er gravid, og det finnes faktisk også menn som ikke ønsker eller tør å ha sex med sin gravide partner. De er redde for å skade partneren eller babyen. Det er i de fleste friske svangerskap helt ok å ha sex, hvis begge ønsker det. Uansett vil  det være viktig å kommunisere om det, så den ene ikke føler  seg avvist

Oftest hører vi om kvinner som ikke orker sex i småbarnsperioden, men jeg  har  også blitt kontaktet av menn som føler at ansvar, nattevåk og mange forpliktelser gjør at lysten blir borte i kortere eller lengre perioder.

 

Generelt kan man likevel si at menn har mer spontan tenning, mens kvinner har mer responsiv tenning. Men begge tenningsmønstrene finnes hos alle kjønn.

 

Noen mennesker har jevnt over mer lyst enn andre, noe som kan skape ubalanse i et forhold. Dette fører ofte til at den som ha minst lyst føler at partneren alltid er ute etter sex, og tør i enkelte tilfeller ikke å ta på partneren, i redsel for at den andre skal tro det er en invitt til seksuell aktivitet, mens den andre føler seg avvist.

Det er uansett viktig å sette ord på hva en føler. Veldig ofte lager vi oss tanker  om hvorfor den andre oppfører seg sånn eller slike. Dette er ofte tanker og forestillinger som overhodet ikke har rot i virkeligheten. Disse forestillingen vil igjen kunne føre til  større avstand.

Jeg tror de fleste vil ha større forståelse hvis den ene sier: ”Jeg har så lyst til å ligge inntil deg og at du holder rundt meg, men jeg er for sliten til å ha sex nå.” Enn at vedkommende bare føyser den andre unna og snur ryggen til.

 

Jeg kommer  i tida  framover til å  skrive mer om hva som tenner og ”avtenner” oss, basert på forskning og erfaring fra egen praksis.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.