Ukens Søndagsdrypp: Stress

Skrevet d. 2-9-2018 20:13:49 af Hege Paulsen - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Det er ett ord som går igjen i terapirommet hos meg om dagen og det er: STRESS.

 

Vi er ikke mange ukene unna en fantastisk sommer, ferie og late dager, men det virker som om feriemodusen er borte vekk og ladete batterier er flate. Allerede.

 

De jeg møter beskriver stress særlig i forbindelse med jobb og jeg hører de fortelle at de besvimer på jobb, glemmer å spise, våkner om natten med hjertebank og ikke får sove og kaster opp på jobb. Jeg hører om arbeidsoppgaver som aldri tar slutt, at det er vanskelig å si nei og sette grenser, om søndager som brukes til jobb for å ligge i forkant til kommende arbeidsuke og om kontorskuffer fulle av Paracet med koffein for å holde ut og klare å holde tempoet oppe.

 

Jeg som sitter og hører på kjenner at musklene i nakken knyter seg, at jeg slutter omtrent å puste og blir svimmel av å høre om arbeidsdagene deres. Og så hører jeg bestillingen til meg som er: jeg vil gjerne ha noen verktøy for å håndtere stresset bedre.

 

Å finne verktøy for å håndtere stress er ikke vanskelig, gjør ett søk på Google og du finner sider opp og ned med forskning, tips og råd til å håndtere stress bedre. Og det er supert at det finnes hjelp å få. Men. Har du noen gang lurt på om det ikke nødvendigvis er deg det er noe ”galt med”? At det kanskje ikke er sånn at du ikke håndterer, takler, tåler eller holder ut stress godt nok. Har du noen gang stoppet opp og spurt deg selv dette viktige spørsmålet: 

 

”Er det rett og slett FOR MYE stress og oppgaver og press her?”

 

Ta til deg dette spørsmålet og reflekter rundt dette og din arbeidshverdag og arbeidsplass. Hva gjør at du glemmer å spise? Hva tenker du på når du våkner av hjertebank på natten? Hvorfor er det vanskelig å si nei når du allerede har for mye å gjøre og du jobber overtid hver dag? Hvordan kompenserer du i fritiden for å holde ut i jobben? Er det rett og slett for mye? Passer det DEG å jobbe sånn?

 

Dette kan være nyttige spørsmål å stille deg selv og svare på, og ut i fra svarene du får kan du kanskje se på muligheter for å tilrettelegge arbeidshverdagen og ta noen bevisste valg for å få bedre dager. For det er kanskje ikke sånn at det hjelper å ha 20 verktøy mot stress dersom det er altfor altfor mye stress. Kroppen, hodet og følelsene våre tåler faktisk ikke ubegrenset med stress, press og belastninger daglig over tid og dette er det viktig å huske på når vi leter etter måter å håndtere stresset på.

 

Jeg håper du ikke kjenner deg igjen altfor godt i beskrivelsen av det jeg skriver over her, men hvis du gjør det vil jeg oppfordre deg til å stoppe opp et øyeblikk nå og se på spørsmålene jeg har ramset opp. Ta svarene du får på alvor og tillat deg å se på mulighetene for å skape deg en roligere og bedre arbeidshverdag. 
DU fortjener gode dager, også på jobb! Det fortjener alle!

 

 

Ønsker deg en fin start på september og en god og stressfri arbeidsdag i morgen!

 

 

Søndagssmil fra meg :)

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.