Ukens Søndagsdrypp: Hvordan ta et valg

Skrevet d. 3-6-2018 22:25:19 af Hege Paulsen - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Vi skal alle igjennom mange valg i løpet av livet, vi tar jo faktisk flere tusen valg i løpet av en dag. De fleste av disse går på autopilot og mange av de er lette å ta. Men det er først når vi kommer til de større valgene som kan ha langvarige konsekvenser og stor betydning at vi strever med å velge. 

 

I terapirommet møter jeg daglig mennesker som står i små og store valg, og som sliter med særlig de store valgene. Mange beskriver følelsen av å stå fast, være forvirret, ikke komme noen vei og ikke klare å ta et valg. For noen føles det helt umulig å velge og de vil gjerne at jeg skal si hva de skal gjøre, men det kan jeg jo ikke. Det er ikke mitt valg. Men det jeg KAN gjøre er å hjelpe med å sortere og tenke og kjenne etter, tydeliggjøre valget og alternativene, anerkjenne at det er vanskelig å velge og støtte vedkommende i å stå i valget og til slutt ta et valg. 

 

Det er mange måter å jobbe med et valg på og det er mange måter å velge på, men her vil jeg dele med deg noen av mine tips og innspill til hvordan ta et valg. 

 

 

  • Først og fremst er det viktig å huske på at du ikke har noen krystallkule som viser deg hvordan fremtiden blir og hva som er det riktige valget å ta. Eller, noen har jo faktisk en krystallkule, men la oss si at du er en av dem som ikke har det og som ikke kan forutse fremtiden ;) Du kan derfor ikke vite hva som blir riktig, det kan du bare vite ved å se bakover i tid når valget er tatt og tiden har gått. 


  • Men når det er sagt er det lurt å forsøke å se for deg hva som vil kunne skje i fremtiden enten du velger det ene eller det andre. En god måte å gjøre det på er å lage deg et ark hvor du setter opp valg nr.1 (f.eks: bli i jobben) og valg nr.2 (f.eks; si opp jobben). Under hvert valg setter du opp én kolonne med pluss og én med minus. I kolonnene skriver du ned alt du kommer på om hvordan du ser for seg at livet blir dersom du velger valg nr.1 (bli i jobben) eller nr.2 (si opp jobben), alt som er fordeler og positivt (pluss) og alt som er ulemper og negativt (minus). Dette gjør du under begge valgene. Skriv ned alt du kommer på. Dette er en god måte å få ut alt det du går og tenker og grubler på frem og tilbake, og det kan gi hjernen din litt ro å skrive ned alt du tenker på. Ofte blir noe i valget tydeligere når man ser det skriftlig, så bruk noen minutter på å se på arket og legg merke til om det er ett eller flere punkter du blir ekstra oppmerksom på og opptatt av. Hva er det med disse punktene? Kan det være at de er litt ekstra viktige for deg?


  • Hva er det verste som kan skje om du velger nr 1 eller 2? Prøv å tenke tanken helt ut og spør deg selv om det samme igjen og igjen, ”ja, og hva er det verste som kan skje da?”, til du har det endelig svaret. 


  • Når du har gjort disse to punktene har du gjort en kjempejobb! 


  • Ta en pause fra valget innimellom. Vi har lett for å tro at hvis vi grubler og tenker på noe hardt nok og lenge nok, så vil vi komme frem til en løsning etter hvert. Men akkurat dette kan faktisk ha motsatt effekt, det kan rett og slett bli for MYE tenking, grubling og ”for og i mot”-vurdering. Gi hjernen din litt fri og bestem deg for å ta pause fra valget for eksempel ut dagen, over helgen, over sommeren osv., litt avhengig av hvor mye det haster velge. Det er lettere å velge og ta bedre valg når hjernen din ikke er så stressa. Du lar også løsningen få mulighet til å komme til deg når du ikke jager etter avgjørelsen med stress og utålmodighet.


  • Husk at hvis du velger spørre 10 av de rundt deg om råd, er det fare for at du får 10 forskjellige råd og at du blir bare enda mer forvirret og usikker. Det kan være nyttig å snakke med andre om valget ditt og få innspill, men husk at de svarer deg med utgangspunkt i seg selv og ikke kan velge for deg.


  • Søk innover for å finne riktig svar for deg. Én måte å gjøre det på er denne: Finn tid til å sitte med deg selv i stillhet, lukk øynene og hold hånden din på hjertet ditt. Still deg selv spørsmålet om hva du skal velge og lytt til svaret du får. Hjertet ditt vet!


  • Vit at du mest sannsynlig ikke vil bli 100% sikker på at det du velger er riktig, nettopp fordi du ikke kan vite med sikkerhet hvordan livet blir når du velger det ene eller det andre. Det finnes ingen garanti. Det betyr at du må nøye deg med å velge det som føles MEST riktig, og kanskje er det 70% eller 90%, og ikke 100%. 


  • Gi deg selv TID! Hvis du ikke har en frist eller det haster å ta en avgjørelse kan det være lurt å bruke tid på å ta avgjørelsen. Da har du muligheten til å samle inn den informasjonen du trenger, snakke med de du ønsker å snakke med, gjøre øvelsen med arket, sitte stille og be hjertet ditt om hjelp, og ta valget fra et bedre sted enn om du gjør det før det du skal velge er tydelig for deg og du føler deg klar. 


  • Sist og kanskje viktigst; vær SNILL med deg selv i valgprosessen! Det hjelper deg ikke å kritisere deg selv for at du ikke er smart nok, ikke klarer eller ikke er rask nok til å velge. Det ER vanskelig å stå fast og være i et valg, så vær grei med deg. 

 

Jeg håper du har hengt med helt til slutt her og at du kan ha nytte av disse innspillene til å ta valg. 

Sender deg som står i et vanskelig valg akkurat nå, mange varme tanker og god energi!


Ønsker alle en god ny uke i morgen med gode valg!

 

 

Søndagssmil fra meg :)

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.