Tegn på at parforholdet går mot slutten

Skrevet d. 31-3-2021 01:03:34 af Anna Sigridsdatter Heen - Psykoterapeut, Parterapeut, Sexolog

TEGN SOM TYDER PÅ AT FORHOLDET DITT GÅR MOT SLUTTEN

Nylig ble jeg intervjuet av KK om subtile tegn som kan tyde på at du og din partner nærmer dere samlivsbrudd. Er du i et forhold som knirker? Frykter du at det går mot slutten for dere? Da bør du ta deg tid til lese denne artikkelen! 

For noen kan det ta lang tid før de innser at forholdet ikke er bra lenger. Det kan være mange små, subtile tegn over tid, som kan være vanskelige å fange opp i hverdagen. Så hvilke tegn bør du være obs på?

 Ett tegn på at forholdet går mot slutten er at de fem kjærlighetsspråkene har sluttet å fungere. Dere slutter å investere tid i hverandre og foreslå noe å gjøre. Det går lang tid mellom hver gang dere tar kontakt og initiativ, eller du føler deg gjerne mindre verdsatt og ønsket. Det sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og sexolog til KK.

DE FEM KJÆRLIGHETSSPRÅKENE ER:

Anerkjennende ord .Tid for hverandre. Gaver .Tjenester.  Fysisk nærhet .

Heen vil spesielt understreke punktet om å prioritere tid til hverandre. – Hvis du heller velger å være sammen med andre venner, dyrke hobbyer og interesser eller jobber mye, føler gjerne kjæresten din at han ikke er verdsatt og ønsket. Opplevelsen av å være valgt bort og ensom i forholdet er smertefull og nesten litt skambelagt, sier hun.

NYSGJERRIGHETEN FORSVINNER

Heen sier at et subtilt tegn på at forholdet går mot slutten er at dere slutter å være nysgjerrige på hverandre. Dere spør ikke hvordan dagen har vært eller hva den andre tenker og føler. Nysgjerrighet og det å ha interesse for hverandre er viktig for et godt forhold Mange par slutter også å ha noe å snakke om. Dere har gjerne ulike syn på ting, ulike verdier og ulike mønstre for hvordan dere takler hendelser som oppstår. Mangel på sex, nærhet og lyst kan også være et tegn på at noe skurrer i forholdet. – Stillheten i et forhold kan oppleves som skummel. En viktig del av et forhold er å gi hverandre gode tilbakemeldinger, som «Så fin du er», «Det der taklet du bra» eller «Takk for det du gjorde for meg». Når det uteblir føler du deg gjerne ikke så verdsatt og ønsket lenger, sier Heen.

Hun oppfordrer til å gi anerkjennelse, rosende ord og å se hverandre. Hvis det går veldig lenge mellom komplimenter, blomster og oppmerksomhet, er det lett å tenke at forholdet ikke er så spennende lenge. Blomster og gaver er som regel ikke det aller viktigste kjærlighetsspråket, men en gjennomtenkt gave kan gjøre at du føler deg mer sett og elsket. Det er også viktig å ha noe dere liker å gjøre sammen, som å reise, gå på tur, drive med sport, spille et spill, se på serier sammen, snakke sammen eller lese bøker.

10 TEGN PÅ AT FORHOLDET GÅR MOT SLUTTEN.

Her har Psychology Today samlet 10 subtile tegn på at forholdet går mot slutten:

1. «VI» BLIR TIL «JEG» Følelsen av å være en enhet er viktig for mange i et parforhold, og mange planlegger fremtiden sammen. Dere kjøper gjerne gaver sammen eller inviterer andre på middag sammen som et par. Den andre er en naturlig del når du blir invitert ut på noe. Et subtilt tegn på at forholdet nærmer seg slutten er at dere tenker mer på «jeg» enn på «vi».

2. DU BEGYNNER Å SAMMENLIGNE Og ikke på en positiv måte. Du begynner å sammenligne forholdet ditt med andre par og synes at alle andre virker mye lykkeligere. Eller du begynner å sammenligne ditt nåværende forhold med tidligere forhold, med fokus på det som var bedre i dine tidligere forhold.

3. DERE HAR ULIKE INTERESSER Forskning viser at vi ofte er tiltrukket av mennesker som har lignende interesser, idealer og bakgrunn som oss selv. Forelskede par prøver å fokusere på det de har til felles, men når man mister følelsene blir fokuset mer på oss selv og våre egne interesser, og da glemmer vi partneren litt.

4. DU ØNSKER MER Et viktig tegn på at forholdet går mot slutten er at du føler at forholdet ikke tilfredsstiller behovene dine, og at du ønsker mer.

5. UNDERSKUDD PÅ POSITIVE FØLELSER Forholdspsykolog John Gottman har sagt at for at et forhold skal vare over tid, bør forholdet mellom negative og positive følelser være fem til en. Altså fem positive følelser og interaksjoner for hver negative.

6. ULIKHETENE FORSTØRRES I begynnelsen av et forhold fokuserer vi på det som er likt, men etter hvert blir vi mer bevisst på ulikhetene mellom oss.

7. DU KJEDER DEG Mange forhold går mot slutten når en av partene (eller begge) begynner å miste entusiasmen og iveren for forholdet. Du begynner å kjede deg og søker kanskje spenning utenfor forholdet.

8. DU FORANDRER DEG, MEN HAN FORBLIR DEN SAMME Hvis du prøver å tilpasse deg og jobbe med det som er vanskelig, men partneren ikke viser motivasjon til forbedring, er det et varseltegn.

9. DERE TILBRINGER MINDRE TID SAMMEN Et sikkert tegn på at forholdet går mot slutten er at dere tilbringer mindre og mindre tid sammen.

10. DU HAR SLUTTET Å PRØVE Et forhold krever mye arbeid fra begge parter. En nøkkel til et langt og vellykket forhold er at begge parter er motivert til å legge inn krefter og tid for å holde forholdet i live. Hvis en eller begge parter slutter å prøve, er det et veldig dårlig tegn.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.