Måten du sier unnskyld på avgjør om du blir trodd

Skrevet d. 8-12-2021 17:35:41 af Anna Sigridsdatter Heen - Psykoterapeut, Parterapeut, Sexolog

Jeg har blitt intervjuet av nettstedet til KK  om måten man sier unnskyld på til partneren har noe å si. Her er utdrag  fra artikkelen, dvs. hva jeg sa:

DETTE ER DE 5 UNNSKYLDNINGSSPRÅKENE Å kunne si unnskyld er ifølge terapeutene noe av det viktigste i et forhold. Men det finnes ulike måter å gjøre det på.

– KOM MED EN PERSONLIG, EKTE OG DYP BEKLAGELSE – Har det noen betydning hvordan vi sier «unnskyld»? – Ja, dette har jeg jobbet mye med. En god unnskyldning er noe annet enn å bare si «unnskyld», som ofte kan være for overfladisk og lettvint, og som ikke blir tatt på alvor av den andre parten. Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK. En oppriktig unnskyldning må gjøres på en ordentlig måte, som viser at du angrer og ar du vil endre atferden din. Det kan handle om noe alvorlig du har gjort eller ikke gjort, at du kommer for sent til en avtale eller ikke har stilt opp for en partner som er i sorg. – Det viktigste er at du gir uttrykk for at du forstår at du har gjort noe galt. Det er lurt å si «Jeg skjønner at det var dårlig gjort, jeg skjønner at du ble såret. Jeg er veldig lei meg for det og angrer veldig». Kom med en personlig, ekte og dyp beklagelse, råder  Heen. En oppriktig beklagelse gjør det mye lettere for den andre parten å tilgi. – En oppriktig beklagelse bør også tas imot på en forståelsesfull møte. Aksepter unnskyldningen, legg det bak deg og se videre. Snakk gjerne om hva som skal til for at det ikke skal skje igjen. Si gjerne «Jeg skjønner at du angrer, takk for at du ber om unnskyldning», sier hun.LÆR DEG Å SI «UNNSKYLD»

Hvis du har gjort en feil eller noe ubetenksomt, må du ha evne til å gå i deg selv og beklage. – Som samlivsterapeut møter jeg par hvor den ene parten aldri sier unnskyld, og det oppleves som veldig trist og vondt for den andre. Å be om unnskyldning på en god måte er rett og slett noe alle må lære seg, sier Heen. Dette kan påvirke et parforhold i stor grad. – Å ikke kunne si unnskyld er en stor svakhet i et forhold, og det viser at personen ikke er villig til å endre seg, sier hun. Som singel kan du ofte ha de uvanene du vil, men i et forhold blir du tvunget til å endre noen av uvanene fordi du lever tett på et annet menneske. – En trygg og god person kan be om tilgivelse, sier hun.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.