Skrevet d. 12-4-2020 14:07:49 af Bengt Bakke - Coach, Kostholdsveileder
Vår hverdag er hektisk med ulike gjøremål hele dagen, unger skal på skolen og i barnehage, de voksne på jobb. Men mat må man ha! Idag er butikkhyllene fullstappet av bearbeidet ferdigmat som gjør hverdagen lettere for travle familier. Men er all denne ferdigmaten bra for helsen vår? Det de fleste spiser mest av er bearbeidet mat eller prosessert mat som det kalles på fagspråket. Jeg skal her det komme inn på matproduksjon og matkvalitet. Med matproduksjon mener jeg kjøtt og fisk, Korn og grønnsaker som det vi spiser mest av. Man blir stadig mer opptatt av at man bør handle økologisk mat. Men vet man egentlig hvorfor man kaller det økologisk? I Norge er ca 6% av matproduksjonen økologisk og i slik produksjon bruker man ikke verken sprøytemidler eller kunstgjødsel men gjødsler med kumøkk og annen gjødsel fra ulike husdyr. For å bevare jordsmonnet utsettet man ikke jorden for unødig kjøring med traktor og andre tyngre redskapet slik at jorden skal holde på sin kvalitet. En annen produksjonsmetode er det som kalles biodynamisk. Denne produksjonsformen bygger på Filosofen Rudolf Steiner sine tanker om at gårdsbruket utgjør en helhetlig og individuell organisme, som en slags symbiose! Man komposterer og den er selvsagt fri for sprøytemidler og kunstgjødsel, pløying foregår så vidt nedi jordsmonnet for ikke å forstyrre bakterieflora! Veldig filosofisk tankegang. Plantevernmidler De fleste matvarer man kjøper i butikken er idag sprøytet med et plantevernmiddel. Det være seg epler, pærer poteter og andre grønnsaker. Jordbruket bruker store mengder på dette. I 2013 ble det importert over 2000 tonn til Norge! Og når man tenker på hvor lite flink vi er til å vaske grønnsakene, får vi mye av dette i kroppen! Der man finner mest sprøytevernmidler er fersken, epler og paprika på toppen Mens minst i løk, avocado og mais.. Mitt råd er å kjøpe økologisk, men uansett! vask frukt og grønt godt. Råvareproduksjon Vi spiser ca 50% kjøtt og fiskeprodukter som ren mat. Dvs ikke bearbeidet eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Det betyr at de resterende 50% får vi i oss iform av bearbeidet mat som hermetikk, pizza og andre ferdigprodukter. For ordens skyld! Bearbeidet mat er den som har en innholdsliste som man må bruke forstørrelsesglass for å lese hva inneholder! Litt humoristisk sagt men sant nok. Melk og eggproduksjon utgjør i tillegg en stor del av matproduksjon i Norge. Det er de store aktørene som Prior og Nortura som står for mesteparten av denne produksjon, men i de senere år har mindre og lokale aktører bidratt i større og større grad til dette (Rekoringen). Noe som utgjør et større mangfold, og det er bra for oss som forbruker. Moderne melkeproduksjon Melkeproduksjon står for en betydelig del av den totale matproduksjon på gårder i Norge. Det har riktignok går litt ned fra en topp på 80 tallet. Jeg skal nå komme litt inn på behandlingsmetoder for melk som selger over disk. Dere vet at melken vi kjøper i butikken er pastaurisert?. Det betyr at melken varmes opp til høy temperatur for å drepe bakterier. Men i denne prosessen forsvinner også endel næringsstoffer. Dette gjør igjen til at man utvikler diabetes, allergier og andre plager. Vår alles skidronning Therese Johaug fortalte at hun var oppvokst på gård og var vant til å drikke ubehandlet melk rett fra kua, og hun mener at dette har bidratt til et sunt og godt kosthold for henne. De fleste kjenner jo hennes suksesshistorie! En annen metode er homogenisering, der man knuser fettperlene for å unngå å få et «fettlokk» som gjerne man kunne oppleve på 80 tallet. Den melken de fleste drikker er lett/ekstra lett melk. Hvorfor det! De fleste mennesker idag assosierer fedme med fett! En Svensk undersøkelse tok for seg barn og fedme ved konsum av melk. Og konklusjonen på denne undersøkelsen var at barna som drakk lett melk hadde en økning i vekt kontra de som drakk vanlig H melk. De finnes idag to typer melk. A1 og A2 hvor A2 er den sunneste å drikke men myndighetene skiller ikke disse i produksjonen. Det er noen bønder som prøver å få selge A2 melk direkte fra gårdene sine så det er håp! Næringsmiddelproduksjon Nå har vi vært inne på produksjon av ren mat så jeg tenkte vi skulle ta for oss bearbeidet mat og hva ulike matvarer inneholder. Man vet at en matvare er bearbeidet når den har en lang varedeklarasjon på baksiden. Eksempler på slike matvarer er: brødvarer, supper, gratenger, hermetikkvarer og melk! Og for ikke å glemme all produksjon av søtsaker som iskrem og sjokolade. Så man ser at bearbeidet mat fra næringsmiddelindustrien omgir oss på alle kanter. Dette er en stor industri. I 2013 var produksjonsverdien svimlende 176 mrd kroner!. Heldigvis er 85% av maten vi spiser produsert i Norge. Og det skal vi være glad for da Norge har strenge regler for tilsetningsstoffer. Men nå er det nå slik at alle vil tjene penger på produktet sitt, også de som produserer mat. Hvis man ser på en oversikt over hvilke «næringsstoffer» man bruker så er hvitt mel, sukker og soyaolje på topp mens grovt mel, potet, kylling og egg er dyrest råvarepris og følgelig på bunn. Så da skjønner dere at maten vi spiser ikke inneholder gode råvarer. Her er butikkene «flinke» til å pushe på forbruker billig mat. Har man valget mellom 4 Grandiosa pizza til kr 100 eller en god biff til til samme pris, ja da er ikke valget vanskelig for de fleste som har dårlig tid på kjøkkenet. Skrekkeksemplet på bearbeidet mat er guacemole dip som har et innhold av avocado på svimlende 1,5%!! I 1958 brukte en gjennomsnittlig husholding ca 40% på mat. I 2012 brukte vi ca 10%. Mitt råd til dere alle er å begynne å lese på etiketten og bruk mer penger på god mat enn dyre klær! Vaniljesmak av kumøkk? litt om smaksforsterkere og tilsetningsstoffer Det finner 361 E-stoffer som er godkjent av EU (derav Eèn. ) Man tilsetter disse stoffene på grunn av at under behandling forsvinner ofte næringsstoffene og ikke minst smak. Som sikkert ikke alle vet så kommer ofte smak fra fett i mat og når man tar bort fettet for å lage et lett produkt, så må man erstatte fettet med noe som smaker!, Da bruker man som oftes sukker eller andre E stoffer. Det kanskje mest brukte E stoffet E 621, mononatriumglutamat! Eller som det ofte står på etikken! «Smaksforsterker». Ta f.eks pistasjis! Hvis vanlig pistasj is skulle inneholde ordentlig pistasjnøtter ville den bli så dyr at man ikke fikk den solgt hvis ikke man kalte den for «hjemmelaget» eller «luksus» is da! Pistasjfargen kommer fra spinat og E stoffer!. Ekte vanilje bruker bare i «luksus» produkter som koster litt mer «for smakens skyld!. Mens det mest vanlige er å bruke vanilin som utvinnes fra råtten gran! Et selskap i Japan har faktisk funnet opp en maskin som utvinner vanilin fra Kumøkk! Ja du hørte riktig! Men dette blir nok mest brukt i parfyme og hudpleieprodukter, men dog! Et sunt kosthold? Så hva er egentlig et sunt kosthold? Hvordan er det mulig å orienterer seg i «jungelen» av ulike matvarer? Det går helt fint, men det krever en innsats fra alle i familien. Jeg tipper at dere ikke fyller dårlig olje på bilen deres? Men man kan fint kjøpe olje som er nesten fri for næringsstoffer og helle i kroppen deres?. Det handler om å bli bevisst på hva dere putter i dere. Begynn med å lage maten fra bunnen av slik som foreldrene deres gjorde det!. Da kjøper man rene råvarer som kjøtt, fisk, og kylling. Lag gode salater til. Kort sagt kjøp mat som dere ikke finner E stoffer eller andre stoffer med rare navn i! Ikke kall det for diett, men en livstilsendring og start med et og ett måltid! Når dere merker hva dette gjør med helsen og plager etc, så vil dere ikke tilbake til ferdigmat! Søtningsstoffer Dagens matvarer inneholder stort sett sukker og kunstige søtstoffer som f.eks asbartan. Men man bør være klar over at både frukt og især bananer inneholde fruktose som har samme negative innvirkning på fettforbrenning som vanlig sukker, Bananer inneholder faktisk 15% mer sukker enn cola! I 2018 spiste vi i snitt 23.9 kg sukker i form av kaker, matvarer, snop, juice og rent sukker! Jeg skal komme litt inn på naturlige sukkerarter og litt kunstige søtningstoffer. Det første man tenker på når vi snakker om søtningsstoffer er hvitt sukker. Hvorfor sier vi hvitt sukker? Jo fordi dette er raffinert akkurat som hvitt mel, altså ingen næringsstoffer, bare ren energi. Uraffinert sukker, altså brunt sukker har noe mer næringsstoffer pga av innhold av melasse, men er langt fra sunt for det!. Fruktose finnes i frukt. Det skal heller ikke overdrives men inntas i moderate mengder da fruktose kun blir omdannet til glukose i leveren og blir igjen lagret som fett når glukogenlagrene er fulle. Så ja! Man kan legge på seg av frukt! Andre søtningstoffer er honning som i alle tider har vært brukt som et «naturlig» søtningsstoff, men bortsett fra sin gode smak og antiseptiske egenskaper, inneholde honning ca 80-85% sukkerarter (fruktose, sukrose og glukose). Så alt med måte! Andre søtningstoffer fra urter og planter som har fått mer og mer innpass i vår hverdag er Stevia. Den har vært brukt som søtningsstoff i 1500 år! Stevia er 400 ganger søtere en vanlig sukker og har en rekke gunstige innvirkninger på kroppen. Tilfører ingen kalorier, påvirker ikke blodsukkeret, motvirker overvekt. Det jeg formidler er dessverre den brutale sannheten om matkvalitet og matproduksjon. Men til syvende og sist er det dere som forbruker som bestemmer hva dere velger å putte i dere. Så valget er deres?