Skrevet d. 12-4-2020 11:27:32 af Bengt Bakke - Coach, Kostholdsveileder
Det er mange og ulike årsaker til at mennesker spiser mer enn de trenger. Det kan være alt fra psykiske årsaker til hormonelle. Altså er det for noen en medisinsk årsak til at de overspiser. Psykiske årsaker og stemningsrelaterte årsaker. En årsak til at man overspiser er i noen tilfeller bivirkninger fra medisin. Spesielt fra psykofarma. Ofte ser man pasienter legger på seg mye av medisiner som er forbundet med stemningslidelser etc. Hvis de i tillegg er innlagt på et psykriatisk sykehus, får de lite eller ingen hjelp til å begrense inntaket. En annen årsak til overspising kan være «trøstespising» eller «cravings». Her er tv-sofaen den største «arena». Det har naturligvis en klar sammenheng med stillesitting og overvekt og ikke minst kjedsomhet. Hvem har ikke spist en hel boks med is fordi de kjedet seg og etterpå følt dårlig samvittighet for «at de kunne være så dum». Hvis man hadde mer kontakt med kroppen sin kunne mange «kjenne» etter om de virkelig var sulten eller om de egentlig bare spiste av gammel vane. Men selvfølgelig kan dette også dreie seg om leptinresistens. Dvs at hormonet leptin ikke gir beskjed til kroppen om at «nå er du mett» Kanskje den mest vanlige årsaken til overspising er at man «sluker» maten! Det er allmenn kjent at metthetsfølelsen kommer etter ca 20 minutter så hvis man spiser sakte og nyter maten, ville man unngått dette og kanskje holdt bedre vekten og følt seg full av energi etter et måltid istedenfor å bli trett å måtte sove middag..Faktisk er en av tipsene til en hypnoterapaut at man hypnotiserer klienten til faktisk å spise saktere og følgelig gå ned i vekt etter en periode. Forskning viser at appetitten øker ved lukt, smak og ikke minst det visuelle ved et måltid som farger etc. Dette er kanskje grunn til at mange enslige og spesielt eldre mennesker ikke har god appetitt nettopp fordi de spiser alene, får maten i en sølvfarget metallboks uten noe form for pynt eller tillaging med tilbehør etc. Mennesker som spiser vanlig norsk kosthold med mye raffinerte karbohydrater, opplever at de er veldig sulten når de våkner om morgenen, en vanlig årsak til dette er at blodsukkeret er nokså lavt for mange når de våkner og de får en slags «føling» og gjerne kan spise mer enn de egentlig har behov for. Hvorfor har mange mennesker fordøyelsesplager? Først og fremst er det inntak at raffinerte og bearbeidet mat og drikke med høy Glykemisk indeks. Mye stillesitting og lite mosjon eller fysisk aktivitet bidrar også både til dårlig blodsukkerregulering og mage/tarmproblemer. Sist men ikke minst: stress i hverdagen. Ulike årsaker til fordøyelsesplager: Et stort problem for mange er at de ikke inntar næringsstoffer som stimulerer tarmbakteriene, slik som kefir og hjemmelaget kjøttkraft. Dette bidrar til normal tarmfunksjon og kan motvirke forstoppelse. Et annet problem som de fleste ikke tenker over er for lite magesyre som igjen bidrar til at maten blir liggende for lenge i magesekken og går delvis ufordøyd gjennom tarmsystemet. En effekt av dette er sure oppstøt,luftplager og forstoppelse. Problemet med «gjæring» og oppblåsthet i tarmene oppstår når inntak av raffinerte matvarer blir stort. Dette pga av høyt innhold av sukker som igjen blir til monosakkarider og irriterer tarmtottene. Stress bidrar veldig ofte til dårlig tarmfunksjon og forstoppelse. Dårlig energinivå Pga mye raffinerte karbohydrater med høy GI vil det bidra til svingende blodsukker og lite energi. Mange i dagens samfunn har nokså stillesittende jobber som også bidrar til at energinivået er lavt. Mange sliter med milde depresjon eller nedstemthet. Disse faktorene til sammen gjør at dette blir en evig runddans. For å bryte dette mønsteret må en legge om sin livsstil og «kjøre ut av rundkjøringen» Overvekt Overvekt henger nøye sammen med de andre faktorene jeg har beskrevet. Spesielt pga av maten man spiser, alltid på farten, stress og mye stillesittende aktiviteter. Den kanskje viktigste årsaken til at mange er overvektig er at de har dårlig blodsukkerregulering og påfølgende høyt insulinnivå som gjør at mye av glukose blir lagret som fett. Forbedring av fordøyelsesplager: Nå henger nok alle plagene godt sammen men jeg skal her komme med noen konkrete råd om hvert problem: fordøyelsesplager: Bytt ut baguetter med pumpernickelbrød som er fullkorn rug. Det er også rikt på magnesium og kalsium. Som tørstedrikk bør de bytte ut lettbrus med vann med sitron i (super antioksidant). Til frokost kan man begynne å lage en enkel smottie med f.eks biola. Dette er syrnet melk som kan bidra til god fordøyelse. Fortsette med din daglige salat. Bare husk å ha en god olivenolje på ellers tar ikke kroppen opp fettløselige vitaminer som A E K og D. I tillegg bør man begynne å kjøpe maldonsalt eller annet uraffinert mineralsalt (himalayasalt) og bruke ca 5-7 g pr dag. Bearbeidet mat (ferdigmat) inneholder dessverre alt for mye raffinert salt i utgangspunktet. Lag 1-2 fiskerett i uken. Gå en rask tur på ca 30-60 min 2-3 ganger i uken. Det er viktig her at det ikke blir for store forandringer i starten da blir ikke overgangen så stor. Etter noen uker vil man mest sannsynlig merke så store forandringer at man blir motivert til å fortsette å da bli introdusert til flere tiltak for bedre helse. Kosttilskudd i form av B kompleks (B-100), C vitaminer, D vitaminer og Omega 3. Jeg vil anbefale å kjøpe fra USA da de får mer virkningsfulle doser. (Iherb.piping rock etc). Ta kontakt så kan vi nok hjelpe deg igang.