Gitt opp nyttårsforsettene? Fortvil ikke!

Skrevet d. 13-1-2020 12:24:39 af Julianna Weber - Terapeut, Helsecoach, Hypnoterapeut

Er du en av dem som har satt deg som mål å bli sunnere? Spesielt etter all den fete maten og søtsakene som ble inntatt i julen, på tross av at du visste at det ikke var sunt for kroppen... Ja, det er lov å kose seg, med måte, ikke sant? Vel, slik ble det nå ikke. Og når du kjenner på denne dårlige samvittigheten så ønsker du å gjøre noe med det, en ny start, ikke sant?

Slik var det for meg og. Jeg er glad i søtsaker - litt for mye! Kaker, pepperkaker, sjokolade, u name it... Jul, nyttår, atter jul (ja, jeg feirer to ganger grunnet mitt opphav) bød på litt for mange kaker. Og som de fleste andre, selv om jeg ikke hadde det som nyttårsforsett akkurat, så ønsket jeg å gjøre noe med det.

Har du vært på treningssenter i januar, har du sikkert lagt merke til hvor mange mennesker som ventet på å bruke apparatene, hvor mange gruppetimer som var fulle ei uke i forveien og hvor trangt det var i garderoben til enhver tid... Det blir jo deilig når mars kommer, for da er jo antall treningsentusiaster nærmest halvert! Men du er der fremdeles, fordi du har opprettet gode og sunne vaner som varer.

Her er mine beste tips for vaner som varer:

  • Dropp skippertakskurer! Gå heller for pakkeløsninger, med produkter du kan bruke hele året (f.eks. måltidserstatninger og kosttilskudd), oppskriftshefter og treningsprogram - de er spesielt designet for å skape gode vaner som varer.
  • Sett deg gode, realistiske mål, og senk forventningene! Er målet for stort og uoppnåelig, kan det føre til at du mister motivasjonen.
  • Av samme grunn bør du heller ikke ha generelle mål. For hva er egentlig sunnere livsstil? Hvordan måler du hvorvidt du er blitt sunnere? Sett deg spesifikke mål isteden :) Om det er å gå en tur i uka, for eksempel, eller å spise litt hver 4.time til å begynne med (istedenfor ett stort måltid), gå ned 5 kg osv.
  • Det meste sitter i hodet. En personlig coach holder deg i gang, motiverer og støtter deg på godt og vondt. Og alt kan gjøres fra din egen stue, via f.eks. løsningen for online samtale, så du trenger ikke bruke tid på reisevei for å møte din coach.
  • Lag deg gjerne en plan - skriv opp dine treningsavtaler (selv om de kun er med deg selv) i kalenderen, planlegg middagen ei uke i forveien osv.
  • Heng gjerne opp en meny, lag affirmasjoner osv. Men husk på å unngå setninger som "jeg skal kun spise sjokolade på lørdager" - denne gir fokus til ordet "sjokolade", og ditt ubevisste sinn får lyst på sjokolade! Skriv heller "Jeg skal lage fiskemiddag hver onsdag" eller "Mandag er vegetardag" :)
  • Ha handlelister og aldri gå i butikken på tom mage.
  • Plukker barna opp godteri i butikken, og lager drama når du sier nei? Bestill maten din rett hjem fra nettbutikker eller matkasser :) Det har spart oss for utrolig mye tid, stress og hodebry.
  • Fokuser på en ting om gangen - ikke ha for mange mål, og start gjerne i det små, som f.eks. å fjerne usunn mat fra skap, ute av synet - ute av sinn :) Lykke til med det nye året :)

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.