Er du bra nok, selv om du ikke er perfekt?

Skrevet d. 7-2-2018 09:57:05 af Eli Irene Brager - Gestaltterapeut, Psykoterapeut

Perfekt er et ord som har kommet til meg opptil flere ganger den siste uken, det bare popper opp i hodet. Perfekt. Jeg tygger på ordet, hva i alle dager ligger egentlig i ordet perfekt?

Naturligvis skal vi få minst 5 på hver prøve vi har, naturligvis skal vi aldri være slitne, naturligvis skal vi ikke gråte, naturligvis skal vi være en god kollega, en god elsker eller elskerinne, naturligvis skal vi være en god ektefelle, naturligvis skal vi ha mange venner, naturligvis skal vi ha mange likes på facebook og andre sosiale medier. Det er så viktig at vi blir likt.

Dersom vi ikke oppnår alt dette, dersom vi ikke har så mange venner, dersom vi ikke får så mange likes, dersom vi gråter en gang i blant, dersom vi føler oss slitne en gang i blant, dersom vi sier nei til sex en gang i blant, da føler vi oss syke. Vi føler oss utilstrekkelige, vi føler at vi ikke er gode nok, vi føler at vi ikke blir likt.

Jeg tenker at det ikke er så farlig om du får 3 istedenfor 5, om du får 5 likes i stedenfor 30, eller om du får null likes. Det er ikke så farlig om du ikke klarer å gå på jobben en dag, om du vil ta en pause fra sexlivet, om du gråter. Det er ikke så farlig om du viser følelsene dine, du er bra nok likevel.

For du er bra nok. Du trenger ikke leve opp til alle kravene dersom du ikke vil det selv. Det er du som vet ditt svar på livet. Det er du som vet hva du ønsker å bli, hvordan du skal ha det på jobben, det er du som vet at du er verdifull selv om innlegget på facebook gav deg færre likes enn forventet. Det er du som er sjefen i ditt liv, og med det kan du tillate deg noen dårlige dager uten at du skal dømme deg nor og ned av den grunn. For du er god nok. Det er ikke andre som skal bestemme hva du skal tenke og føle, det er deg selv.

Så hva vil jeg egentlig si med denne artikkelen? Det er ikke så farlig at ikke alt er perfekt, det er bare du selv som vet hva som er beste tilpasning for deg i de forskjellige situasjonene som livet byr på. Dersom du trenger å gråte, så er det kanskje det som må til der og da, du er ikke noe dårlig menneske av den grunn. Dersom du ikke får alle de «like´sene» som du ønsker deg, så blir du kanskje lei deg, men du er ikke noe dårlig menneske av den grunn. Det er greit å bli lei seg. Dersom du får 3 på matteprøven når du burde fått 5, så er ikke livet slutt av den grunn, kanskje blir du sint på deg selv fordi du ikke leste mer, det er greit, men du er ikke noe dårlig menneske av den grunn.

Det er viktig å tenke at «jeg er et bra, verdifullt menneske, selv om jeg ikke klarte å leve opp til den forventningen, det kravet»

Det er viktig å vite at du er bra nok, akkurat slik du er, selv om ikke alle gjøremål blir helt perfekte. Det var det jeg ville si. 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.