Hva er psykoterapi?

af Trine Bache

Sidst opdateret 4.5.2020

Reviewer Unknown User

Hva er psykoterapi ?

Slår vi opp i fremmedord boka betyr psyke våre sjelelige egenskaper i motsetning til de fysiske. Terapi betyr behandling.


Psykoterapi slik jeg definerer det er et møte mellom 2, behandler og klient i den hensikt å utforske sammen om hvor ”skoen trykker”.


Det finnes mange psykoterapeutiske retninger eller troer på hva er det som hjelper når vi sliter med noe, en jungel som kan være forvirrende for den som ikke er faglært. Det viktige er om du føler at dere snakker bra sammen. Når vi begynner å tenke på om det hadde vært lurt å snakke med noen om hvordan vi har det, kan det vi vil snakke om være helt klart for oss eller diffust og uklart, kanskje merker vi bare at vi puster overfladisk og har vondt i nakken.

Hvem kan benytte seg av psykoterapi?

Alle, fordi det å skille mellom sykt og frisk eller normalt og unormalt er ikke enkelt (noen ganger er det det). Men det er normalt å føle sorg, være i indre eller ytre konflikter, kjenne på håpløshet og redsel. Som oftest dreier det seg om helt normale (ubehagelige) reaksjoner, enn at vi er gale eller feil. Og for de fleste av oss så handler det om å bevisstgjøre hva jeg ønsker, arbeide med motet til å være tydelig overfor oss selv og andre. Da kan jeg ivareta både meg selv og de rundt meg.


Finnes det teknikker?

Når vi er rådville er det fint om noen kan fortelle meg hva som er løsningen. Ved å dele tanker og ideer kan løsninger oppstå, som er basert på at jeg finner ut hvordan jeg vil være, hva som passer for meg. Dette er en prosess som oppstår i den gode samtalen. Det finnes noen teknikker, eks lære å puste ordentlig. Og en kan utforske hva som hjelper å si til seg selv, for eksempel ved angst. Det er dessverre ingen enkle kjappe brede veier, livet er jo mer som en sti som bukter seg.


Tar det lang tid?

Hvor lenge ”må” jeg gå å snakke med en terapeut. Det er høyt variabelt. Noen synes de har nytte av 3-5 timer, andre kan ønske å ha disse samtalene med en fortrolig terapeut, med taushetsplikt over tid. Mange opplever det godt å ha et rom hvor en ikke behøver å være usikker på om vi belemrer våre nærmeste venner og familie over tid.

Slik jeg ser det er den terapeutiske samtalen en form for selvutvikling, selv ivaretakelse og selvstøtte til å være i livet som har tøffe ingredienser for oss alle.

Kort oppsummert

Psykoterapi er å velge seg refleksjon/tenke over livet som gjør oss i stand til og gir oss en mulighet til å få det roligere og klarere med oss selv og hverandre. En måte å bevisstgjøre oss, som også kan hjelpe til å erkjenne og leve med de ting vi ikke kan endre på.

Hva er psykoterapi?

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.