Tre ting du må vite

Skrevet d. 26-3-2020 16:37:04 af Line Langaard Solberg - Tankefelt-terapeut TFT, Familieveileder

Engster du deg for utfordringer ungdomstiden fører med seg, ikke minst når det gjelder festing, rus og søvnproblematikk? Bekymringer kan føre til mas, mangel på tillit og dårlig kommunikasjon.

Jeg tror mye av vår bekymring for barna handler om at vi ønsker å ha kontroll. Vi vil vite hva som skal skje, vi vil ha oversikt og vi vil sitte i førersetet. Men ungdomstiden handler om å gi slipp på denne kontrollen. Vi skal endre oss fra å ha full kontroll over barnas hverdag, til å lære dem hvordan de selv kan ta kontroll over livet sitt. Vi må våge å stole på at den omsorgen, støtten og lærdommen vi har gitt dem gjennom barneårene vil bære frukter i ungdomsårene.

Før eller siden vil vi som foreldre møte situasjoner vi helst ikke vil oppleve. Det kan være at du en natt finner sengen til datteren din tom, at du ikke vet hvor hun er eller hvem hun er sammen med. Det kan være at du oppdager at sønnen din røyker hasj eller at datteren din ikke har respekt for dine grenser og regler. Du mister kontrollen, og frykten og katastrofetankene overtar. Det er hvordan du møter disse tankene, og følelsene de setter i gang, du kan gjøre noe med, ikke nødvendigvis situasjonen.

Det er alltid en balansegang mellom å være en ansvarlig og prinsippfast mor eller far, og å vurdere situasjonen oppmerksomt for hver gang sammen med ungdommen din. Så lenge det ikke er farlig, ulovlig, helseskadelig eller kan føre til uopprettelig skade, kan det nok være lurt å si ja til mye av det de ønsker. Hvis du derimot sier nei, er det viktig å forklare henne tydelig hvorfor du har kommet til denne avgjørelsen.

Jo mer foreldrene vet om ungdommene sine, desto mindre trøbbel kommer ungdommene opp i. Derfor er det viktig å kunne vite tre ting til enhver tid, og her er SMS-er gull verdt.

  1. Hvor er tenåringen min?
  2. Hvem er tenåringen sammen med?
  3. Hva driver de med?

Vi kan selvfølgelig ikke vite med sikkerhet hva de gjør sammen med vennene sine til enhver tid. Vi driver ikke overvåkning. Disse tre spørsmålene kan allikevel hjelpe deg til å sjekke om du har en viss oversikt i en uforutsigbar ungdomstid. Ved at du vet hvor hun er og hvem hun er sammen med, kan du til en viss grad ane hva de driver med. Henger de på kjøpesenteret når hun er med venninnene, er de hjemme hos en og ser på film, eller er de på stranden eller i parken? Når du vet hvem hun er sammen med og hvor de er, kan dere også samtale om hvordan det har vært når hun kommer hjem.

Husk at vår foreldreoppgave er å gjøre barna våre flyvedyktige, og gradvis la dem ta over spakene selv.

Les mer om grensesetting i boken min "Hjelp! Tenåring i huset".

Lykke til!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.