Believe You Can - Believe In You

Skrevet d. 21-2-2018 12:18:20 af May Britt Lian - Reg. Tankefeltterapeut MNLH, NLP Master Coach, Veileder


God selvfølelse henger sammen med tryggheten om at du kan få lov til å være deg selv – akkurat slik du er!

Det er så viktig at vi tror på oss selv, og ikke minst at vi tror på og anerkjenner den personen vi innerst inne er. Og ikke den personen som familien, kjæresten, venner, kollegaer eller samfunnet forventer vi skal være.  Dette kan være vanskelig om du gjennom oppveksten stadig ble korrigert, eller sammenlignet med en versjon som andre ønsket eller mente du burde være.


Lytt til Deg selv og ditt hjerte

Det er derfor viktig å lære seg å lytte til seg selv og Selvet sitt som vi ofte omtaler som vårt "hjerte", - "hjertet" forteller alltid hvem du er. I begynnelsen hvisker det bare stille via våre følelser fordi det ikke er vant til å bli hørt. Men etter hvert blir den lille stemmen sterkere, og den forteller deg hva den har på hjertet. Og til slutt kan du ikke lengre ignorere den, eller stoppe det budskapet den kommer med. Dine følelser blir for sterke og du kan også etter hvert oppleve andre symptomer som fysiske smerter eller kognitive forstyrrelser. Da begynner det å haste litt med å gjøre noen endringer, lære å lytte og lære å gjennomføre de endringene du ønsker.

Når du lytter mer til andre enn til deg selv, og lever opp til andres forventinger mer enn til egne behov, da vil det etter hvert påvirke deg. 

Kroppen vår er så smart at når du ikke er tro mot deg selv, vil den vise deg det. Først mister du gleden, og så mister du helsen. Og hvis du fortsetter ned den samme gamle stien, som ikke lengre er bra for deg – da mister du deg selv. Så du har egentlig ikke noe annet valg enn å lytte. Ofte er vi imidlertid usikre på hva vi trenger og hvordan vil lytter, og det kan blir skummelt for oss å tenke konsekvenser.

Du kan bare være deg selv, når du vet hvem du er. Om du prøver å tilpasse deg alle andre sine forventninger om hvem og hva du skal være, da blir du ytrestyrt og kommer ikke nærmere kjernen i deg selv. Og hvis menneskene rundt deg ikke støtter deg og er der når du trenger support, da er de ikke der av riktige grunner.


Hvordan sier jeg ifra?

Av og til er det så uendelig vanskelig å si fra, men jeg har oppdaget at ofte går det helt greit. Når vi setter grenser for oss selv og uttrykker våre behov på en ordentlig måte, så vil responsen ofte være «Å ja er det slik du vil ha det, det er greit».  - Om du trenger hjelp til dette så søk den hjelpen. Parker ditt ego og din stolthet, og vit at du er ikke alene om å kjenne det du gjør. Det å ha ydmykhet til å erkjenne egne svakheter er egentlig en styrke som gjør deg enda sterkere! Når du øver deg på å være modig får du det rett og slett bedre med deg selv. Og når du har det bedre med deg selv, så får andre det også bedre sammen med deg - dersom de er i livet ditt av riktig grunn.


Natur og musikk?

Selv har jeg hatt nytte og glede av vakker musikk som treffer min sjel og stilner mitt ego, jeg har også hatt glede og nytte av turer i naturen som gjør mye av det samme. Kunnskap, NLP coaching og TFT har også gitt meg hjelp, og dette ønsker jeg å gi videre. Vi er jo ulike og det som blir riktig for meg kan bli helt feil for en annen. Jeg trodde som mange andre at dersom jeg satte grenser for meg selv, så ville jeg ikke bli elsket. Da ville jeg bli alene... Da var det lettere å gjøre det som andre forventet. Heldigvis så tok jeg feil, rett og slett. Og det kan jeg nå innrømme - egentlig deilig å kjenne denne friheten.

I musikken går jeg inn og ser meg selv som et lite barn, omfavner meg selv i mine trygge armer og forsikrer meg om at dette kommer til å gå helt fint. I naturen overlater jeg plassen til mine sanser og da blir mitt ego stille, og når jeg innimellom får nye tanker så fornemmer jeg igjen ved å bruke mine sanser og da stilner jeg mitt ego enda en gang. Øvelse, øvelse, øvelse... så mange ganger som jeg trenger...


Vi som lever er så heldige, de fleste av oss har alle forutsetninger for å være lykkelige. Men det er jo ikke alltid slik det er, fordi vi er mennesker og livet går opp og ned. Men om vi undertrykker eller ignorere følelsene våre, tror jeg at de transformeres til angstfylte tanker som setter seg i kroppen. Hver dag er en ny mulighet til å starte en god vane. Eller søke hjelp til å starte en god vane, en vane med å ta seg selv på alvor og som kan gi positive endringer som varer

Velg å tro på deg selv slik at du kan være til inspirasjon for deg selv, og andre.


Dette innlegget er inspirert av Kunstneren Björg Thorhallsdottir som deler sine vakre ord, tanker og følelser også i form av vakker kunst.

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.