Bekkenbunn og muskeltrening

Skrevet d. 26-1-2022 21:41:42 af Ann kristin Hegseth - Sexolog, Psykoterapeut, Kognitiv terapeut, EMDR terapeut

De fleste har hørt om den, mange har prøvd å finne den, andre har funnet den og gitt den litt oppmerksomhet. De som finner bekkenbunnsmuskelen, og som tålmodig trener den opp og gir den oppmerksomhet vil etterhvert blir svært glad i den. Ja, nesten avhengig av å ha kontakt med denne indre muskelen som forsterker orgasmer, gir kraftigere ereksjon, større kontroll av utløsningen, forebygge urininkontinens, i noen tilfeller minske smerter i underlivet. Det kan også ha en positiv innvirkning på lubrikasjon (fuktighet i skjeden). Så hvorfor er det så lite fokus på denne muskelen? Kvinner får ofte beskjed om å fokusere på den etter fødsel. Jordmødre prøver å formidle at det er viktig med trening av bekkenbunnen for å styrke vagina og omkringliggende viktige muskler rundt blære og livmor. Menn får mulig informasjon om bekkenbunnsmuskelens viktige funksjon når de blir eldre og oppsøker sin lege grunnet urininkontinens, behandling av forstørret prostata, seksuelle vansker med ereksjon eller for tidlig utløsning. Både menn og kvinner har viktig indre muskulatur som ligger tett rundt blære, urinrør, nedre del av tarmen og kjønnsorganer. Dette er bekkenbunnsmuskelen. Disse musklene holder liksom alt på plass, og gjør at de ikke lekker eller faller ned.

Muskelens kraft kan svekkes gjennom årene via graviditet/fødsel, sport (løping /hopping) og alderdom. Andre årsaker til bekkenbunns problemer kan være:

- Tungt løftearbeid

- Forstoppelse

- Overtrent (hoppe og løpe) eller undertrent og generelle dårlig fysisk form

- Overvekt og dårlig kosthold

- Sykdom (spesielt smerteproblematikk som vulvodyni, vaginisme, PCOS, Lichen sclerose, enometriose, arrvev og skader, traumer, overgangsalder, infeksjon, soppinfeksjon og overspente muskler)

- Toalett vaner, eks holde seg over lengre tid pga stress

- Kroppsholdning

Hvordan teste din muskelkraft? Knipeøvelser gjelder her både for mannen og kvinnen. Det er viktig at man kniper riktig og slik gjøre det: Test ut først om du kniper riktig ved å hoste eller nyse med full blære, stikk en finger inn i skjeden og knip for å se om du kjenner forskjell eller spør partner om knipene merkes. Avbryt strålen når du tisser (dette gjøres kun for sjekk ikke som en øvelse). Menn kan med ereksjon legge et plagg over penis og knipe for å se om det er bevegelse. Ikke bruk hjelpemuskler som lår eller rumpeballer.

Selve knipeøvelsen er enkel og kan gjøres når som helst og hvor som helst. Det tar mellom 5 og 10 minutter men jo mer og oftere man trener jo bedre resultat.

Øvelse: - Knip i 3-5 sekunder og like lang pause 10 ganger - 3 kraftige knip av 10 sekunders varighet. Husk at det er like viktig med avspenningen mellom knipene. Menn kan merke at når de spenner muskulaturen se at penis beveger seg, og når de holder knipet kan de prøve å «vippe» 5-10 ganger uten å slappe av.

Oppfordringen er at mens du pusser tenner, venter på bussen, kjeder deg i et møte, ligger i sengen eller hvor som helst der du har 5-10 minutter til rådighet, så kan du gi din bekkenbunn litt oppmerksomhet. Husk å puste. Bekkenet er elastisk og når vi går skal bekkenet bevege seg. Sterk og kontrollert muskulatur virker positivt på elastisiteten. Dette er som all annen trening, men effekten synes ikke på utsiden, bortsett fra at hvis man føler mer glede og kontroll så kan vel det utstråle noe positivt. God trening.


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.