Schizofreni

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

SchizofreniSchizofreni kan være en skremmende psykotisk lidelse å håndtere på egenhånd. Så snart du vet litt mer om det, er det viktig å vurdere profesjonelle behandlingsalternativer. Schizofreni påvirker både tanker, følelser og måten man opplever verden på. Du kan i perioder oppleve at det er vanskelig å skille mellom hva som er virkelig og hva som er innbilning. Tilstanden kan være skremmende og vanskelig å leve med. Leger og psykologer er ikke helt sikre på hva det er som utløser schizofreni, men det skyldes mest sannsynlig en kombinasjon av genetikk, som psykisk sårbarhet, og ytre påkjenninger. Ytre påkjenninger kan være:

  • mye stress
  • bruk av rusmidler som cannabis eller mye alkohol
  • sosial isolasjon og/eller manglende nettverk

Symptomer på schizofreni


Schizofreni oppstår som oftest i alderen 16 til 25 år.  Du kan få symptomene gradvis, over en periode på uker eller måneder, eller det kan oppstå akutt. Typiske symptomer på schizofreni er vrangforestillinger, hallusinasjoner og tankeforstyrrelser. 

  • Under en psykotisk episode kan du ha oppfatninger som ikke stemmer overens med virkeligheten, som kalles vrangforestillinger. Du kan for eksempel tro at noen forsøker å forgifte deg. For at en feilaktig oppfatning skal bedømmes som en vrangforestilling må det være snakk om en overbevisning som ikke lar seg korrigere.
  • Du kan også oppleve ting som ikke er reelle. Dette kalles hallusinasjoner. Du kan høre stemmer inne i hodet, eller lukte, se og føle ting som ikke er der. 
  • Du kan føle deg følelsesmessig tom, likegyldig, gledesløs, mangle ansiktsmimikk og streve med konsentrasjonen i de periodene man ikke er i en psykose. 

Behandling av schizofreni


Når tilstanden er under kontroll kan samtaleterapi bidra til å forhindre tilbakefall. Hos GoMentor har vi en rekke tilknyttede eskperter som har lang erfaring. På GoMentor tar vi schizofreni og de medfølgende problemene på alvor. Våre tilknyttede terapeuter og psykologer kan hjelpe med kunnskap, veiledning og støtte for folk som tidligere har blitt behandlet godt for schizofreni. De kan hjelpe deg gjennom samtaleterapi rettet mot hvordan man skal leve med sin diagnose og få et produktiv og givende liv.

Finn den rette mentoren for deg i listen under eller søk mer spesifikt via 'Finn ekspert' til høyre på siden. 

Få hjelp for skizofreni

Ole Holmaas Thomas (Tom) Kjos-Kendall Betty Tandberg Hanne Kurås Karlsen
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Få hjelp for skizofreni

Ole Holmaas Thomas (Tom) Kjos-Kendall Betty Tandberg Hanne Kurås Karlsen
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Schizofreni

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.