Schizotyp lidelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Schizotyp lidelseSchizotyp lidelse medfører unormal oppførsel som har en negativ effekt på det sosiale liv og en manglende evnen til å vedlikeholde interpersonelle relasjoner. Når noen sies å være eksentriske på grunn av måten de oppfører seg kan det være et tegn på en schizotyp lidelse. Hvis man har en avvikende fremtoning, adferd og tanker som fører til problemer med interpersonelle relasjoner kan det også være typiske tegn. Den avgjørende forskjellen på dette og schizofreni er at det ikke er snakk om hallusinasjoner eller at man er frakoblet fra virkeligheten, som er typisk for schizofreni. Ut over dette er det flere likheter, men symptomene er generelt mildere. Før vi viser hvordan online terapi med GoMentor.no kan hjelpe, er det litt mer informasjon man burde vite om schizotyp lidelse. Hvis man kjenner farene knyttet til lidelsen kan det bli lettere å håndtere den.

Årsaker til schizotyp lidelse

Den eksakte årsaken til schizotyp lidelse er ikke kjent, men man sier at genetikk spiller en rolle i forhold til om man påvirkes eller ikke. Når foreldre har en fortid med psykisk sykdom øker risikoen for schizotyp lidelse. Andre mentale lidelser, som depresjon menes også å øke risikoen for å utvikle denne lidelsen.

 

 

Symptomer på schizotyp lidelse

Når en person har problemer med interpersonelle relasjoner begrunnet med noe veldig vanskelige eller merkelige kan det være et tegn på en schizotyp lidelse. Andre ting som vil være typiske indikatorer på schizotyp lidelse er feiltolkning av andres signaler, ugrunnet frykt, og dårlige sosiale egenskaper. Det viktigste er at symptomene har en negativ effekt på livet til de som har lidelsen. Selv om det kanskje ikke er på samme nivå som schizofreni er det mange problemer knytte opp mot schizotyp lidelse. Hvis man ikke behandler lidelsen øker risikoen også for å utvikle andre psykiske lidelser.

Her er noen av symptomene man typisk ser hos de med schizotyp lidelse:

  • Merkelig adferd
  • Dårlige sosiale egenskaper
  • Feiltolkning av signaler
  • Problemer med interpersonelle relasjoner
  • Uforståelig verdisett
  • Ubegrunnet frykt

Behandling av schizotyp lidelse

Her hos GoMentor.no har vi tilknyttet en rekke terapeuter som er spesialisert innen denne og andre personlighetsforstyrrelser. Dette gjør dem i stand til å veilede og guide de som trenger det i det som skal til for at en person med denne lidelsen kan fungere bedre i hverdagen. Selv om noen med denne lidelsen vil trekke seg inn i seg selv og dermed gjøre enda større skade er det mulig å få hjelp. Våre tilknyttede spesialister kan gi en ekstra moralsk støtte når det kommer til schizotyp lidelse. Behandlingen er ikke kortvarig men her hos GoMentor.no har vi resurser og tilknyttet fagfolk som kan hjelpe med å gjøre det lettere å leve med denne lidelsen.

Finn din samtalepartner

Hanne Kurås Karlsen Christina Isdahl Betty Tandberg Ole Holmaas
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Finn din samtalepartner

Hanne Kurås Karlsen Christina Isdahl Betty Tandberg Ole Holmaas
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Schizotyp lidelse

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.