Mindfulness-basert kognitiv terapi - MBCT

af GoMentor

Sidst opdateret 15.1.2020

Reviewer GoMentor

Mindfulness-basert kognitiv terapi (MBCT) – MBKT på norsk – er et intervensjonsprogram utviklet av Zindel Segal, Mark Williams og John Teasdale basert på Jon Kabat-Zinns mindfulness-basert stress reduksjon MBSR. Her er metodene også basert på typiske øvelser man kan Her anvender man noen av de samme metodene som er brukt i sammenheng med andre mindfulness retninger, som for eksempel meditasjon. Formålet er å redusere psykiske og/eller psykiske lidelser som stress, angst, depresjon og kroniske smerter. Terapien anvendes i stor grad som et forbyggende tiltak mot disse lidelsene, men det er også for personer som bare har et ønske om å bli bedre til å håndtere hverdagen aller arbeidet. MBCT vil hjelpe med å:

  • Minske stress
  • Minske angst og depresjon
  • Styrke oppmerksomhet og tilstedeværelse
  • Skape balanse og bedre overblikk
  • Forbedre livskvalitet og velvære

Det som skiller MBTC fra MBSR er at MBCT er mer rettet mot personer som har problemer med depressive og/eller fysiske lidelser, som til en viss grad også henviser til stress, i motsetning til MBSR som har hovedfokus på stress. MBCT-metoden integrer metoder fra kognitiv adferdsterapi som har fokus på tanker og følelser. Selve kursforløpet strekker seg vanligvis over 8 uker, men kan variere alt etter hvor og hvem som tilbyr kurset. Avhengig av forløpet er det mulig å bli MBCT-instruktør når man innehar det 8 uker lange kurset, og med en lengre og påbyggende utdannelse innenfor mindfulness, kan man oppnå status som MBCT-lærer. Det er altså forskjell på instruktører og lærere og innholdet i et MBCT forløp kan derfor variere veldig.

Mindfulness-basert kognitiv terapi - MBCT

Johannes Høyvik
Søk med postnummer

Se utvalgte mentorer under

 

Mindfulness-basert kognitiv terapi - MBCT

Johannes Høyvik
Få hjelp online fra kun 796 kr./mnd.

Mindfulness-basert kognitiv terapi - MBCT

Vi samarbeider medHvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.