Et vennskap er ikke et regnestykke

Skrevet d. 30-10-2018 14:30:14 af Michael Stenhagen -

Nylig hadde jeg en interessant telefonsamtale med en venninne som hadde tatt en fredagspils med en felles bekjent av oss. De hadde spist middag, og ved måltidets slutt fikk de regningen. Da sa vår felles bekjente: "Kan ikke du ta denne? Jeg har vel betalt mer enn deg over det lange løp?"


De to hadde vært ute sammen for noen uker siden og da hadde han spandert champagne, men det var jo hans valg. Er det ikke slik at når man spanderer på byen, gjør man det fordi man har lyst, og ikke for å holde tellingen? Eller er det slik at hvis jeg spanderer champagne nå, så skylder hun meg senere, for i det store regnskapet har jeg betalt mer enn henne?

Nei, det fungerer ikke sånn, han har bare lært seg å holde telling. Han tror regnstykket er slik: 0,5 + 0,5, og da har man misforstått. For hvis det hadde vært slik, da kunne man begynne å holde telling over hvem som prater mest når man møtes, eller si at siden jeg ringte denne gangen, så er det din tur neste gang.


Hva betyr 1+1 bortsett fra i matematikken? 1+1 betyr at begge parter får det akkurat som de vil, med andre ord 100 % utbytte av relasjonen til hverandre. 100 % utbytte kan bety at man går fra 1+1 til 64 ganger 64. Fra dette utgangspunktet kan relasjonen tas til uante høyder.

Eksempelet handler ikke om matematikk og holde telling. Det handler om å sette den andres interesser foran sine egne. Det handler om å gi, uten å forvente noe tilbake. Det handler om omtanke fremfor baktanke.


Et ektepar jeg kjenner hadde vært gift noen år. Da de hadde travle dager begge to, ble det til at de så hverandre mest på kvelden. De bestemte seg for å dele opp kvelden slik at han fikk dele det han skulle si i en halvtime, og så var det hennes tur til å dele det hun skulle si. Motparten skulle bare lytte. Sånn holdt de på i en lengre periode til mannen hadde vært på et selvutviklingskurs som het: "Få kunder enkelt med omtanke fremfor baktanke". Der hadde han lært en viktig lekse: Ikke hold telling. Gi hvis du har lyst til å gi.


En kveld da kona hans hadde hatt en spesielt tung dag, var det hennes tur først. I stedet for å stoppe henne etter 30 minutter, lot han henne prate ut hele kvelden. Morgenen etter oppdaget han at hun hadde skrevet en lapp til han der det sto: "Jeg har aldri følt meg så sett i hele vårt ekteskap som i går kveld". Det eneste han hadde gjort var å skape et rom for henne til å dele. Dette kunne han gjøre fordi han hadde fått en ny forståelse noen dager tidligere.


En jeg kjenner sa til meg at hun synes det er lettere å gi enn å få. Jeg er enig. Av og til kan vi være så inne i det vi gjør at vi glemmer å si noe enkelt som «tusen takk», når vi får. Men universet fungerer ikke uten det ene eller det andre. Når noen gir må noen få, men hvor det kommer fra spiller ikke så stor rolle. Og heller ikke hvem vi gir til. Mange ganger er det nok å gi bare ved å være tilstede for noen. Vi trenger ikke å gi på en bestemt måte og vi trenger heller ikke å ha balanse  i regnskapet, for det går av seg selv.


Når vi setter den andres interesser først, skaper vi langsiktige relasjoner som er varige. I business er dette også viktig, fordi vi skal skape vinn-vinn situasjoner. Vær ærlig med intensjonene dine og møt kunden der de er. 


Vinn-vinn er ikke 0.5 + 0.5. Det er når begge parter får 100 % av kakestykket.


 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.