Eksamensangst og eteriske oljer

Skrevet d. 14-5-2019 12:23:14 af Gunn Eva Johansen - Coach, Terapeut

Eksamensangst

Er du skoleelev eller student og kjenner på eksamensangst? Sliter du med stress, tankespinn eller angst i forbindelse med eksamen som nærmer seg?

Eksamensangst kan utarte seg ulikt fra menneske til menneske. De fleste av oss har nok kjent på ulik grad av stress eller prestasjonsangst i forbindelse med eksamen. Noen sover kanskje dårlig eller får rett og slett ikke sove grunnet tankespinnet som herjer rundt. Kanskje har du kjent at det er tungt å komme i gang eller at du sliter med å huske alt du leser? Det finnes en rekke råd og tips til hvordan forberede seg i forkant av eksamen. Jeg har i dette innlegget valgt å ikke gå nærmere inn på disse, men det finnes en rekke artikler på sosiale medier som kan være nyttige å lese. Jeg ønsker likevel å nevne nytteverdien av meditasjon/mindfulness og pusteteknikker som metoder for å bidra til å roe ned stresset. På slutten av innlegget vil jeg dele med dere lesere min erfaring med eteriske oljer og hvorfor disse er fine å bruke i forbindelse med eksamen. Jeg vil skrive litt om en olje som kan være til god hjelp på både for konsentrasjonen og motivasjonen i forkant og under selve eksamen. I tillegg nevner jeg en olje som er god å bruke for å slappe av og sove godt.


Hva kan jeg bidra med?

Eksamensangst som fører til negative tankemønstre, katastrofetanker og ulike fysiske symptomer vil jeg gjerne dele inn i to forskjellige typer angst;

Den ene utarter seg som prestasjonsangst i form av negative tankemønstre av ikke være god nok og tankespinn som å feile på eksamen. Dette kan igjen fører til tanker rundt de negative konsekvenser for videre studie/jobb. Den andre type angst utarter seg som mer dyptgående og lammende angst, især på selve eksamensdagen. Angst gir sterk følelse av redsel og at du ikke kan kontrollere det som skjer med deg. Noen ganger kan du oppleve det som angsten kommer helt plutselig og uten forvarsel. Kanskje du er en av dem som lider av lammende panikkangst ledsaget av fysiske symptomer som f.eks. hjertebank, pustevansker, skjelving, svetting, etc. Som Coach og terapeut kan jeg hjelpe deg med å se nærmere på følelsene som ligger bak angsten og de negative tankemønstrene. I en online session /live session med meg, vil jeg lede deg gjennom disse følelsene. I denne prosessen vil jeg sørge for at du kjenne deg trygg i møte med det som kan kjennes skremmende. Det kan også ligge ting i underbevisstheten, som du i dag ikke har kontakt med. Dette kan jeg også hjelpe deg å se nærmere på. Jeg har verktøyene og en profesjonell tilnærming som kan bidra til at du våger å møte frykten og/ eller angsten som i dag ligger der som en hindring for at du skal klare eksamen. I stedet kan jeg hjelpe deg med å endre og transformere hindringene til å bli en ressurs som spiller på lag med deg!


Eteriske oljer i forbindelse med eksamen

Har du en diffuser, vil jeg absolutt anbefale å ta den i bruk. Ellers kan du ta noen dråper på en Kleenex serviett eller i håndflaten og inhaler (minst 20 sekunder). Sammen med en baseolje, kan du også ta noen dråper eterisk olje å smøre under føttene, på håndleddene og i nakken. Prøv deg frem for hva som fungerer best for deg. Skulle jeg plukket ut en olje for konsentrasjon og en for å hjelpe deg å slappe av, måtte det bli henholdsvis Rosmarin og Lavendel fra doTERRA.

Rosmarin
Eterisk olje av Rosmarin hjelper til å øke blodsirkulasjonen til hjernen og nervesystemet. Den har både en oppkvikkende og antidepressiv virkning. Rosmarin er også fin hvis man føler seg utilstrekkelig eller overveldet av ansvar. Da Rosmarin fremmer konsentrasjonen, hukommelsen og mental våkenheten, er det en kjempefin olje å bruke i forbindelse med skolearbeid og ulike oppgaver som krever konsentrasjon og hukommelse. Rosmarin er også fin å bruke i forbindelse med utmattelse og slitenhet.

 

Lavendel

Er fantastisk å bruke mot søvnløshet og stress. Lavendel har vært verdsatt for sin umiskjennelige aroma og egenskaper innen helse i tusenvis av år. Den er mye brukt for sine beroligende og avslappende egenskaper. Hjelper på å lette følelser av spenning og er fin å bruke mot søvnløshet og stress. Voksne kan prøve å ta en dråpe på hver håndvrist og lukte på, eller ta et par dråper på en Kleenex serviett. Du kan gjerne ta en dråpe i nakken også. Alternativ er å dryppe noen dråper på f.eks. puta før du legger deg for kvelden.


Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller ønsker ytterligere informasjon vedrørende bruk av eteriske oljer. Det er uansett viktig at du går til innkjøp av 100% rene kvalitetsoljer uten kunstige tilsetningsstoffer.

Lykke til på eksamen!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.