Samtaleterapi - funker det?

Skrevet d. 11-4-2018 12:00:03 af Erik Sæthre Nilsen - Kognitiv terapeut

Går du rundt og tenker på om du har behov for en samtale? Fordi det er det dette handler om; en samtale.....

Terapi derimot; eller samtaleterapi - er dette noe som funker og hva er egentlig samtaleterapi?

Er samtaleterapi noe som du ikke er helt familiær med eller noe du ikke helt kan identifisere deg med?

Jeg ønsker å ufarliggjøre samtaleterapi!

Samtaleterapi er samtaler mellom 2 personer om temaer som er valgfritt å prate om. Det er perioder i livet hvor vi støter på utfordringer og vi har behov for å "ventilere" - å snakke med noen som ikke er direkte involvert eller er venner og familie. En samtaleterapaut vil være objektiv i forhold til din situasjon og til dine forbindelser. Når du ikke har noen å ta hensyn til i samtalen kan man også være mer oppriktig og ærlig.

Hvordan fungerer så en terapitime?

Som nevnt tidligere er det du som klient som bestemmer tema; det kan være stress, følelse av utilstrekkelighet, en angstidelse eller at du rett og slett trenger å stoppe opp litt og analysere hvor du står i livet og/eller du vurderer en endring.

Formen som jeg har er veldig åpen og bygger på en gjensidig relasjon og jeg bestreber meg på å få til en god atmosfære i samtalen. Rett og slett en prat mellom 2 personer i en fin tone. Så er det du som skal prate; jeg skal ikke gi deg en resept på hvordan du skal leve livet ditt eller løse dine problemer. Samtalen skal bringe oss frem til den løsningen som du kommer frem til; hørtes det litt vanskelig ut?

OK; du vet som regel hva som er best for deg selv og har sikkert allerede gjort deg noen tanker på forhånd. Det du trenger er å få diskutert dine alternativer og at vi gjennom samtaler skal komme frem til det beste i situasjonen. Andre ganger kan det være at du ikke helt ser klart hva som kan være den beste løsningen; dette skal vi kunne finne ut sammen.

Jeg jobber ikke med magi; og det er ikke det samtaleterapi er - det er møter mellom mennesker med noen som sliter med utfordringer i livet og en behandler som har kunnskaper og kompetanse innen terapi.

Men funker samtaleterapi?

Vitenskaplige studier viser at 2/3 av dem som oppsøker hjelp har god effekt. Dette betyr at samtaleterapi har like gode effekt som medisinske behandlinger i helsevesenet. De fleste rapporterer at de etter terapien opplever en bedring i livskvalitet og reduksjon av plager eller uro de har hatt.

I uminnelige tider har vi mennesker opplevd katastrofer, dødsfall, samlivsbrudd og andre hendelser som skaker opp tilværelsen vår. Vi kjenner oss igjen, behovet for å prate er stort - hvis ikke, kan vi pådra oss uønskede plager som depresjoner og angst. De nærmeste er gjerne de vi søker mot først om vi opplever en krise; men noen ganger er ikke dette nok. Våre aller nærmeste kan være for subjektive og vi trenger noen som kan se dette litt på avstand. Da er ofte en terapaut eller psykolog løsningen.

Arbeidslivet har blitt tøffere; kravene har blitt tøffere og vi skal hele tiden leve opp til idealer. En slik verden er ikke bra for oss!

Det som ofte er problemet er at vi oppsøker hjelp når vi VIRKELIG trenger det; da har vi som regel gått langt over egen terskel og vi MÅ ha hjelp. Min oppfordring er å ta tak i disse utfordringene før vi når vår egen terskel. Da er det lettere å finne ut hva som skal til for å komme ut av situasjonen og videre i livet.

Nøl ikke om du lurer på om du trenger en samtale; jeg er tilgjengelig og tilbyr en konsultasjonstime for å vurdere din situasjon!

Og til slutt; samtaleterapi funker - det har jeg selv erfart!

 

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.