Øv deg på å sette grenser.

Skrevet d. 8-1-2019 17:43:24 af Lena Sundhaugen - Terapeut, Psykoterapeut

Øv deg på å sette grenser.Sette grenser er ofte noe mange forbinder med noe negativt. Det gir liksom en vond gjenklang.

Hva om det viser seg at det å sett grenser faktisk på mange måter kan gjøre deg til en mer åpen, energifull og resurssterk person?

En vanlig misforståelse er at å alltid si ja og sette andre fremfor oss selv gjør oss til en «snill person». Sannheten er at hvis du gjør dette for lenge og for mye kan det få motsatt effekt.

Hvor mange ganger har du ikke irritert deg over at det alltid er du som lager middag, tar kontakt med venner og familie, eller betaler regningen på kafé?

Sannheten er at selvom du alltid sier ja ut av godhet så kan det å ikke sette grenser tappe deg for energi og glede og også minske gode følelser ovenfor dem du ønsker å hjelpe. Hvis du ikke setter grenser og dermed overanstrenger deg selv over en lengre perioder (noen lever hele liv på denne måten) er det lett for å bli bitter og skuffet.

Å sette grenser er dermed utrolig viktig både for deg som person og menneskene rundt deg.

Å sette grenser har flere viktige funksjoner. De hjelper oss til å ta godt vare på oss selv og til å skille mellom våre egne og andres behov og mål.

Neste gang noen spør deg om hjelp så ta deg tid til å sjekk inn hos deg selv før du svarer.

Har jeg kapasitet til dette akkurat nå?

Har jeg lyst?

Når andre blir skuffet eller sinte som resultat av at vi setter grenser er det fort gjort å tvile på våre egen valg. Men dette er noe du kan øve deg på!

Begynn i det små.

Prøv å sette av tid til å ta vare på og bli kjent med deg selv. Dette gjør det enklere å finne ut av hva du kan si ja eller burde si nei til.

Jo mer du øver jo enklere kommer det til å bli. Når du kjenner lettelsen, frihetsfølelsen og den energien du får av å gradvis leve live på den måten som er best for deg blir ubehageligheten ved å av og til måtte takke nei verdt det!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.