Nyttårsforsetter og ønsker om endring

Skrevet d. 11-1-2019 15:24:29 af Ann Kunish - Gestaltcoach, Gestaltterapeut, Psykoterapeut, Coach

Mange av oss har idéer om hvordan våre liv skal være annerledes i det nye året. Vi lover oss selv at vi skal trene mer, spise sunnere, jobbe mindre (eller mer!), tilbringe mer kvalitetstid med våre nærmeste, være mer strukturert. Det er flott å se fremover og være villig til å strekke seg. Vi lager planer, rydder i hus og hode, kjøper abonnement på treningssenter. Men er det en mer organisk måte å få til endring? 

Hva skjer hvis vi begynner med å akseptere oss selv slik vi er? Hvis vi begynner med å kjenne etter hvordan vi har det, fremfor å starte det nye året med å ønske at livet var annerledes? Vi mennesker bruker nemlig mye tid og krefter på å ønske oss selv borte fra det som faktisk er. Det betyr ikke at vi må godta at slik er det og kommer alltid til å være. Å godta hvordan du har det i øyeblikket er nemlig ikke det samme som å se at det er slik. Det er først når vi er i stand til å erkjenne hvordan ting er, at de nye mulighetene dukker opp. Plutselig har vi flere valg enn vi var klare over. De var der hele tiden, men godt skjult av "jeg vil videre" tåken.

Gestaltmetoden baserer seg på at det vi opplever akkurat nå - i våre kropper og tanker - gir oss viktig informasjon. Å kjenne etter hva som skjer med oss i nuet - og godta det, uten å vurdere om det er bra eller dårlig - kan i seg selv lede til at endring skjer. Dette heter den paradoksale endringsteorien. 

Sammen med en gestaltterapeut eller -coach kan du utforske hvordan du har det. Metoden er like aktuell om du sliter med noe, ønsker å bli bedre kjent med dine egne reaksjonsmønster, står overfor et vanskelig valg eller er rett og slett interessert i personlig utvikling.

Hva skjer med deg når du tillater deg selv å kjenne etter, og godtar det som oppstår i deg? Kanskje nettopp det kan være det du ønsker å se på i det nye året?


Godt nytt år!


The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change.

- Carl Rogers


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.