Nytt År - Nye mål og vaner

Skrevet d. 4-1-2019 08:30:09 af Sissel Kjørren - Kognitiv terapeut

Har du som så mange andre startet det nye året med friske løfter? Selv om du kanskje ikke har tro på nyttårsforsetter eller nyttårsløfter, så har du allikevel kanskje noen mål for 2019.


I mitt tidligere arbeide jobbet jeg mye med egne strategier og mål, og det har jeg hatt en uvurderlig nytte av i mitt nåværende arbeide som består mye i å coache andre til å nå sine helsemål.


Visjoner og mål handler om hva du vil oppnå, strategi er veien til målet. Nåtid, mål og strategi skal være så tydelige som mulig for deg og noe du bør legge ned litt tid på å kartlegge og planlegge.


Først og fremst; målet må være ditt eget. Sørg for at det er noe som er viktig for deg selv. Selvfølgelig er det bare positivt om du har et mål som er positivt for andre også, men det skal først og fremst være ditt mål!


Er målet og strategien i balanse? Pass på å ikke ha motstridende mål og strategi. Formuler strategien som noe du SKAL gjøre, ikke noe du IKKE skal gjøre/utføre eller unngå og gjøre. For eksempel; fokuser på hva du SKAL spise, og ikke hva du IKKE skal spise. Alt man fokuserer på at man IKKE skal gjøre gir bare rom for selvsabotasje. Formuler deg med; når jeg…, så skal jeg.... ? Hjernen din oppfatter ikke ordet IKKE. «Tenk IKKE på rosa elefanter…» Plutselig vanskelig å la være å tenke på rosa elefanter, sant? ? Planlegg feks; «når jeg skal spise frokost skal jeg spise omelett». Unngå alle jeg-skal-ikke-spise tankene.


Motivasjon er viktig og trigges av resultater. Det er viktig å notere hvor du står i nåtid, altså hvor du startet. Om målet ditt er å løpe raskere, må du vite hvor raskt du løper i dag for å kunne måle fremgang.


Bryt ned hovedmålet ditt i delmål. Tenk på hvorfor du ønsker å komme til målet. Hva vil målet innebære for deg? Er det å komme inn i sommerkjolen, våkne mer uthvilt, stresse mindre, løpe lenger, raskere? Tydeliggjør for deg selv de positive aspektene ved å nå målene dine, skriv de ned, ta de frem med jevne mellomrom og minn deg selv på hva og hvorfor du ønsker å nå målene dine. Det vil også holde motivasjonen oppe. Gjør delmålene konkrete; hvor vil du være på veien til målet i februar, til påske, i mai, ferien etc…


Et fint verktøy er den velkjente modellen S.M.A.R.T.  S som i spesifikt, M som i målbart, A som i attraktivt, R som i realistisk og T som i tidsbestemt. SMART ikke sant?


List også opp de positive elementene ved å bli i nåtid. Sammenlign med de positive elementene ved å nå målet. Det siste pleier å være i overtall.?


Når du skal lage deg et mål sørg for å være så konkret du kan; om du har et ønske om å bli sunnere og sterkere, så er å spise sunt og trene mer ikke konkret nok.  


Strategien til målet kan for eksempel være å planlegge måltidene for flere dager av gangen, gjerne en uke eller mer. Lær deg å matpreppe. Dette er både tidsbesparende og kostnadsbesparende. Du vil bli overrasket! Planlegg treningsplanen og treningsprogrammet;  hva du skal trene og når du skal trene.

Om du forhindres i å følge planen en gang imellom, ikke døm deg selv for hardt. Fokuser på det du KAN gjøre, ikke det du ikke har fått gjort.


Gi deg selv små belønninger når du når delmålene dine, og gi deg selv en velfortjent premie når du når hovedmålet. Belønningene skal ikke være motstridende fra det du jobber mot, så en pose godis i belønning er kontraproduktivt når du for eksempel skal slutte å spise sukker. Legg også merk til belønningene i selve aktivitetene på vei til målet. Kroppen er fantastisk flink til å belønne seg selv med å skille ut endorfiner ved trening og aktivitet.


Om du har helsemål så innebærer det gjerne at du må endre på noen vaner. Erstatt en vane med en annen. Fokuser på hvordan du kan bryte med en dårlig vane ved å implementere en ny, god vane. Hva gir den dårlige vanen deg? Hva kan du erstatte den med av nye vaner? Hva vil den nye vanen gi deg/gjøre for deg? Hva utløser den gamle vanen? Og hva gir det deg? Lag deg en liste og finn erstatningsvaner.


Hvorfor er det så mange som ikke når målene de setter seg? De satser kanskje ikke nok? De har kanskje satt seg urealistiske mål? De ønsker det kanskje ikke nok? Målet var kanskje ikke deres eget når det kom til stykket? Vet du allerede når du setter i gang at dette ikke kommer til å gå, og har alle grunnene klare for hvorfor du vil mislykkes?


Mange har gjort tabben å sette seg urealistiske mål, ikke vært konkrete nok, og ikke tatt eierskap til verken mål eller strategi. Vær aktiv og involvert i målene dine hele tiden. Ikke saboter for deg selv og hør på alle grunnene du gir deg selv for at du ikke vil få det til. Selvsabotering fører ikke til utholdenhet, men vil heller gjøre deg stresset og frustrert. Jobb med stressredusering. Se forskjell på avvik og mislykkethet. Husk at alt er ikke ødelagt om du har et avvik i planen. Ikke døm deg selv for hardt, men gå på med nytt mot. Jo raskere du er på banen igjen, jo sterkere blir du, og du kan nå målet ditt akkurat som du har planlagt.


Lykke til – du fikser det!


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.