Motiverer du deg selv med "hvis bare" unnskyldninger?

Skrevet d. 16-12-2015 00:05:19 af Erica Grunnevoll - Coach - DNCF sertifisert coach, Helsecoach

Hvis jeg bare hadde mer tid, hvis jeg bare hadde mer konsentrasjon, hvis jeg bare ikke var så sliten så hadde jeg vært mere tilstede. Hvis det bare var mer snø, mindre snø da hadde jeg trent mer. Hvis bare møtene var mer effektive, mindre kjedelige…….. ja da….

Har du noen ganger fylt tankene dine med disse "hvis bare"? Jeg gjør det rett som det er. Og jeg vil faktisk ha utsagnet «hvis bare» i mitt vokabular. For jeg ser at det er viktig for å få frem muligheter og alternative løsninger. Det er viktig for å få frem kreativiteten og lekenhet. Samtidig er det viktig at jeg ikke stopper der. Og der ligger min akilleshæl, jeg stopper av og til der. Jeg bruker hvis bare som en unnskyldning, jeg bruker hvis bare for å fortsette med noe som fungerer mindre bra.

Dette er jeg visstnok ikke alene om. Flere av oss bedriver nok denne form for selvledelse i større eller mindre grad. Når jeg arbeider rundt i bedrifter tenker jeg av og til: Her har vi noen små Pilatuser. Billedlig sett toer de sine hender og sier: Vi er uten skyld, hvis vi bare hadde hatt mer spennende arbeidsoppgaver, ja da hadde vi også vist mer entusiasme. Hvis vi bare hadde fått agenda til møte, ja da hadde vi vært mer delaktige. Møteplanen kommer, nye arbeidsoppgaver ligger rett foran nesen på dem.
Hva skjer? Ofte ingenting annet enn nye «hvis bare»

 

Bestefar sa ofte: ««Hvis jeg bare hadde» har aldri ført noen mennesker til saligheten.»
Det er klokt sagt.
Noen «hvis bare» både kan vi og trenger vi å gjøre noe med. Gjør vi det? Vil vi virkelig, eller vil vi helst bare ha unnskyldningene?
Andre «hvis bare» vil aldri skje. Vi må leve med situasjonen slik den er. Hvorfor da bruke mye krefter og energi på disse «hvis bare»?

Hvor mye vil du lede deg selv med "hvis bare"  i neste uke?

Erica Grunnevoll
Partner i CoachTeam- House of Leadership
Cand theol og arbeidet flere år som prest bla i forsvaret og FN-styrkene
DNCF sertifisert Coach, styreleder i Den Norske CoachForening
Ettertraktet inspirasjonsforeleser, kursholder og prosessveileder. Arbeider mye med vanskelige personalkonflikter

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.