Mindfulness i hverdagen

Skrevet d. 25-8-2017 23:08:04 af Truls Øksnes - Coach, Mindfulness-lærer MBSR, Veileder

Når tankene dine jager avgårde i et heseblesende tempo og du har en lei følelse av aldri å få gjort det du ønsker. Livet fortoner seg som et snurrende hamsterhjul, eller en karusell som går i full fart. I orkanens tempo er det ikke lett å holde balansen. Pusten din er kort og høyt oppe i halsen, alt er like viktig og alt haster, både på jobb og privat. Pulsen er høy, det er vanskelig å roe seg ned, mange bekymringer og alt føles grått og trist. En følelse av handlingslammelse og avmakt, strekker ikke til, gjør ikke det som forventes av min familie eller på jobben.

Kjenner du deg igjen i noe av dette? Kanskje du stiller for høye krav og har for store forventninger til deg selv?

Noen ganger kan det hjelpe å sette seg ned, trekke pusten dypt ned i magen og puste godt ut, samtidig mens du trener deg på å fokusere på pusten din.

Forestill deg at du sitter i en kano og at du fokuserer på å holde balansen i bølgene og vinden, som kan være en metafor for tankene dine, som konkurrerer om din oppmerksomhet. Aksepter at tankene dine vandrer og at fokuset skifter.

Når dette skjer, vend fokuset vennlig tilbake til pusten igjen. Når du har gjort dette noen ganger vil du oppleve at du har mer konsentrasjon og fokus på dine oppgaver, det er lettere å få oversikt og prioritere det viktigste først. 

Nøkkelen er å bare registrere oppmerksomt hva som skjer og akseptere dette, uten å dømme om det er riktig eller galt, sånn er det akkurat nå.

Du er nå i ferd med å lære deg noen av teknikkene som er grunnleggende i mindfulness og som du kan bruke som en kvalitetspause i en stresset hverdag. 

Etterhvert vil du kunne øke bevisstheten om ditt eget negative stress og så kunne bruke dine ressurser for å finne ro og lading av dine batterier når du trenger det mest. 

Pusten din er nøkkelen og ankeret ditt, som vil være en veiviser til å mestre stress og gjenopprette balanse i sjel og sinn.

Lykke til!

Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.