Mail, sosiale medier, podcast og læring. Prioriter, eliminer - mindre stress.

Skrevet d. 19-12-2018 13:44:10 af Sissel Kjørren - Kognitiv terapeut

Stress opptar meg mye fordi det bidrar så sterkt til mange helseutfordringer som; utbrenthet, overvekt, hodepine, muskelplager, nedstemthet, depresjon osv. Lista er lang. Og det er ikke alltid man forstår at stress kan være årsaken til, eller en kofaktor til det man sliter med. Mange er ikke engang klar over at de stresser eller påfører seg unødig mange stressmomenter.

 

Vi lever i en tid hvor det kreves enormt mye av oss, og det å være menneske kan til tider være en ekstremsport. Vi løper rundt med ville dyr i helene hele dagen. Det er i hvert fall det kroppen og hjernen din tror når du kjører i gang stresshormonene. Kroppen din er så enkel at den fortsatt tror at du lever i steinalderen og løper fra løver som er på jakt etter middag. Kroppen din har ennå ikke fått med seg at du sitter på kontoret ved pc’en og har tidsfrister å forholde deg til. Eller sitter i bilkø og er seint ute til et møte. Eller at du har en mailboks med 70 uleste mail. (Mange har ikke mailkultur og vil nærmest på impuls teppebombe mailboksen din?)

 

Stress er så mangt og ting som kan bidra til å stresse kropp og hode, og få deg til å spore av, er for eksempel mail og sosiale medier. De ultimate tidstyver og primus motors for å få deg ut av fokus om du lar de få lov til det.

 

Det er ikke alt stress man kan gjøre noe med, men det finnes en del grep man kan gjøre for å redusere hverdagsstresset. Jeg deler her noen refleksjoner og enkle grep som har fungert godt for meg, for å få kontroll på noe av det som virker forstyrrende, og har fått meg ut av fokus. Mindre stress fører til mer effektivitet.

 

Først og fremst, lag deg en arbeidsliste over hva som må gjøres; prioriter punktene som er viktigst og haster aller mest. Skriv så ned ett punkt på en lapp, dette er hva som må gjøres aller først og hold deg til dette punktet inntil det er utført. Trekk så ut neste punkt fra prioriteringslisten, skriv på en egen lapp og hold deg til oppgaven. Om du nå blir forstyrret av telefoner, kollegaer som skal spørre deg om noe etc, så er det mye lettere å fortsette der du slapp. Dette høres kanskje banalt ut, men om de samme forstyrrelsene skjer om du ikke har denne én -punkts listen, så vil du bruke lenger tid på å sette deg inn i gjøremålet igjen. Dette er rett og slett hjernetrening for å holde fokus, og kan være nyttig i en tid det striregner med telefoner, mailer o.a. (En variant av Pomodoroteknikken)

 

Tren på å velge bort ting; Skrell vekk ting du ikke trenger som bla annet en del apper du har lastet ned på mobilen. Trenger du alle? Noen av de er hyppige pushere av meldinger og oppdateringer.

 

Begrens kildene dine over hvor du tar inn informasjon og inspirasjon fra; FB, Insta, podcasts etc. Det kan bli et «inspirasjonskaos» om man innhenter dette overalt. Det finnes utallige kilder man kan følge for å få nye ideer og inspirasjon innenfor interessefeltene man har. Nyttig eller informasjonsforvirrende? Læring eller stress? Selekter nøye hvor du innhenter ny kunnskap fra. Det er bra å holde seg oppdatert og hente inn ny kunnskap innenfor fagområdet eller interesseområdet man har, men det er ikke lærerikt å sluke hva som helst og alt man kommer over. Det kan bli for mye, og det kan føre til at man ikke klarer å smelte all den nye kunnskapen man får. Mon tro om man får tilfredsstilt kunnskapshungeren eller blir overmett av all den nye informasjonen. Følger man med på veldig mye forskjellig og leser mye innenfor et område, så ser man ofte at informasjonen spriker i mange retninger. Det kan resultere i forvirring omkring det man driver med. Det kan også bli et hinder for deg i å gjøre noe med den informasjonen du allerede sitter med og har tilegnet deg med tiden. Gi hjernen din tid til å fordøye det du har lest, eller har hørt på en podcast. Kunnskapen må integreres før du går videre til neste. Har du alltid en podcast på øret når du går tur? Gå deg en tur uten podcast innimellom, sett på musikk i stedet. Eller enda bedre; nyt omgivelsene og naturen du går i uten støy i ørene. Det roer hjernen og hjelper deg å senke stressnivået. 

 

Gode gamle Facebook kommer man ikke utenom; der kommer det gjerne et varsel når grupper/sider man følger eller er medlem av har lagt ut noe nytt, og i enkelte grupper skjer det heeeeele tiden.... Det kan være en god ide å slå av varsel på mange av gruppene. Minimer hvilke du får varsel fra i hvert fall, alt er ikke viktig og vil bare virke forstyrrende og ta fokuset ditt fra andre, viktigere ting.

 

Mobilen; sett den på lydløs, legg den helt vekk innimellom, og ha den i hvert fall ikke med på soverommet når du skal legge deg for natten.

 

Mailboks-marerittet… Privatmail; Det kan være lurt å ikke takke ja til nyhetsbrev fra alle man har gjort et nettkjøp av, eller fra medlemssider av ymse slag. For eksempel Black Friday tilbud fra 15 ulike butikker; først med nedtelling til det braker løs, så teppebombing av mailboksen utover dagen med påminnelser om at det er så og så lang tid igjen av fredagen. Det kan bli litt mye fredag. Unsubscribe er en nyttig funksjon. Og gi deg selv gjerne en email-konkurs innimellom ved å slette alt i innboksen. Svært befriende og digitalt avgiftende. Det viser seg at det er utrolig lite man savner eller trenger av det man har fått. Om du syns det høres skummelt ut, bruk light-varianten; lag mapper. 

 

Jobbmail; I dag er det for de fleste av oss i jobbsammenheng påkrevet at vi har mailoppføringer på mobilen, så da er det i hvert fall fornuftig å begrense sin private mailboks. Alt er ikke like viktig og alt haster ikke like mye.

 

Ikke ta med deg "regnskapet" til sengs; når du ikke får sove pga av alt du ikke har fått gjort eller andre ting som setter i gang tankekjøret; skriv det ned i en notatbok. Når du har fått det ned på papiret gir du hjernen rom for andre ting, som etterlengtet og nødvendig søvn.

 

Og kanskje det viktigste;  pust med magen – hele dagen.


Hvis du eller en annen person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte deg av GoMentor. Da kan disse instansene hjelpe deg med øyeblikkelig hjelp.